Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Αυστηρό καμπανάκι στους δημοσίους υπαλλήλους την ώρα που το ταμείο τους καταρρέει

Οι διαμαρτυρίες εκατοντάδων πολιτών που δέχεται καθημερινά το υπουργείο εσωτερικών για ανύπαρκτη εξυπηρέτηση απο... τις δημόσιες υπηρεσίες έγινε αφορμή για αποστολή εγκυκλίου προς τους δημοσίους υπαλλήλους απο τον υφυπουργό εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο.

Η εγκύκλιος υπεθυμίζει τον... οδηγό καλής συμπεριφοράς και τις υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων προς τους πολίτες, που περιλαμβάνει τα αυτονόητα: να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις και μάλιστα με ευγένεια.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι υπάλληλοι στις δημόσιες υπηρεσίες καλούνται επίσης
- να δηλώνουν το όνομά τους
- να παρέχουν τα τηλέφωνα των αρμοδίων εάν αυτοί δεν είναι αρμόδιοι
- να παραπέμπουν σε υπηρεσία πληροφόρησης (π.χ. 1500)




Αρκετοί πολίτες παραπονούνται οτι τα στοιχεία επικοινωνίας στις ιστοσελίδες των δημοσίων υπηρεσιών δεν είναι ενημερωμένα με αποτέλεσμα να καλούν σε παλιούς τηλεφωνικούς αριθμούς, χωρίς φυσικά να παίρνουν απάντηση. Γι' αυτό το λόγο η εγκύκλιος καλεί τις υπηρεσίες να ενημερώνουν τις ιστοσελίδες τους και να αναρτήσουν:
- τα στοιχεία επικοινωνίας των υπαλλήλων (τηλέφωνα, fax, e-mail)
- τα οργανογράμματα
- τη διάρθρωση υπηρεσιών καθώς και την περιγραφή αρμοδιοτήτων

Με κατάρρευση κινδυνεύει το ταμείο του Δημοσίου

Η εγκύκλιος, που είναι είναι γραμμένη σε αυστηρό τόνο και επισημαίνει οτι η μη εξυπηρέτηση των πολιτών συνιστά πειθαρχικό αδίκημα, έρχεται την ώρα που το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων κινδυνεύει με κατάρρευση. Και αυτό εξαιτίας των μαζικών συνταξιοδοτήσεων από τους εργαζόμενους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι αιτήσεις για σύνταξη έφθασαν το 2010 τις 37.000, ενώ το 2009 ήταν μόλις 16.000.

Από τους πρώτους που σπεύδουν να αποχωρήσουν από το δημόσιο είναι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν κάνει μέχρι τώρα 11.000 αιτήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας έχουν κάνει 6.000 αιτήσεις.

Αυτό σημαίνει πως 37.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα περιμένουν εφάπαξ, που με καθαρά μαθηματικά σημαίνει 1.628 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό τινάζει το Ταμείο Πρόνοιας του δημοσίου στον άερα, καθώς στα αποθεματικά δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ, ενώ φέτος θα εισπράξει μόλις 300 εκατομμύρικα ευρώ από τις εισφορές. Άρα υπολείπονται 1.328 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως κύκλοι του ταμείου αναφέρουν πως όσοι έκαναν φέτος αίτηση για συνταξιοδότηση θα λάβουν το εφάπαξ το δεύτερο τρίμηνο του 2013, δηλαδή σε περισσότερα από 2,5 χρόνια από σήμερα.

Για τον λόγο αυτό και μπροστά σε αυτό το μαύρο σενάριο, το υπουργείο Εσωτερικών μέσω εγκυκλίου ενημερώνει τους δημοσιους υπαλλήλους που πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω ορίου ηλικίας ότι έχει καταργηθεί η διάταξη που τους υποχρέωνε να συνταξιοδοτηθούν αν έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και είναι 60 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...