Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Χειρόφρενο την Κυριακή

Acropolis station of Athens Metro system. The ...Image via WikipediaΚυριακή και απεργία γίνεται; Γίνεται, λένε οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, που έλαβαν απόφαση για την πραγματοποίηση στάσης εργασίας μεθαύριο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Δεν πρόκειται φυσικά για μια τυχαία Κυριακή, αφού τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ στο κέντρο της πόλης οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν και πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου.

Η κυριακάτικη στάση εργασίας δεν θα είναι η μόνη, καθώς η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι εξόχως καυτή (και προβληματική) για τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα. Τα σωματεία των εργαζομένων σε ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, μετρό και τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση και τη Δευτέρα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, και η συνέχεια θα αποφασιστεί κατά τη γενική συνέλευση των σωματείων εντός του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση είναι για 24ωρες απεργίες την Τρίτη και την Πέμπτη, συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ της Τετάρτης με ολιγόωρη λειτουργία το μεσημέρι («πράσινη ζώνη»), για να διευκολυνθεί η μετάβαση όσων το επιθυμούν στις απεργιακές εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων σημειώνουν πως η κλιμάκωση αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά το νέο ψαλίδισμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις αποδοχές τους, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.

Την ίδια στιγμή, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι σιδηροδρομικοί, διακόπτοντας κάθε επικοινωνία με τις διοικήσεις του ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αιτία του πολέμου αποτελεί το σχέδιο συλλογικής σύμβασης το οποίο προβλέπει δραστικές μειώσεις στις αποδοχές τους.

Συγκεκριμένα, η πλευρά των εταιρειών και της κυβέρνησης προτείνει τα διάφορα επιδόματα (όπως για παράδειγμα αυτό του γάμου) να υπολογίζονται όχι στο βασικό μισθό του εργαζομένου όπως αυτός διαμορφώνεται με την ωρίμανση, αλλά στο βασικό μισθό του νεοπροσλαμβανόμενου.

Στην πράξη, σύμφωνα με εκπροσώπους των σιδηροδρομικών και με δεδομένο ότι αυτή η πρόβλεψη εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις επιδομάτων, πρόκειται για μείωση στις μηνιαίες αποδοχές που φτάνει ώς και τα 800 ευρώ.

Οι σιδηροδρομικοί ξεκινούν τις κινητοποιήσεις με εξάωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, μαζί με τους συναδέλφους τους στις αστικές συγκοινωνίες.
Ν.Μ. enet.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...