Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ερχεται δεκαετία σκληρής λιτότητας


Η κρίση χρέους που βιώνει η Ελλάδα, με όλα τα περίεργα εγχώρια και «ευρωζωνικά» συστατικά, θα πρέπει να λειτουργήσει σαν συναγερμός στα αφτιά των δυτικών κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν μία από τις πιο σοβαρές δημοσιονομικές κρίσεις στην ιστορία.
Το μέγεθος της αποστολής που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία να επαναφέρουν τα δημόσια χρέη τους στα προ κρίσης επίπεδα του 2007, μπορεί -σύμφωνα με εκτιμήσεις- να οδηγήσει σε μια δεκαετία αυστηρής λιτότητας. Σίγουρα, ο αντίκτυπος του τελευταίου επεισοδίου τόσο για την Ελλάδα όσο και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα είναι πρωτοφανής.
Για την Ελλάδα, το αντάλλαγμα για τα 110 δισ. ευρώ του πακέτου βοήθειας από Ε.Ε. καιΔΝΤ θα είναι η αναπόφευκτη συρρίκνωση του επιπέδου διαβίωσης για τους Ελληνες πολίτες και η σκληρή δοκιμασία του κοινωνικού συμβολαίου με την κυβέρνησή τους.
Για την Ευρωζώνη, η έλλειψη δημοσιονομικής συνεργασίας στην ενιαία νομισματική πολιτική εξετέθη ανεπανόρθωτα, ενώ η καθυστέρηση στη συμφωνία του πακέτου διάσωσης απλά ενέτεινε την κρίση.
Για πολλούς αναλυτές, τα επεισόδια αυτά είναι απλά η συνέχεια της κρίσης, μιας κρίσης που άρχισε το 2007/08 με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τράπεζες που απαίτησε πρωτοφανή κυβερνητικά μέτρα στήριξης μαζί με μηδενικό κόστος δανεισμού.
Οικονομολόγοι της JP Morgan εκτιμούν πως με βάση υπολογισμούς τους -που ωστόσο είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι σε υποθέσεις για την ανάπτυξη και τα επιτόκια- το έργο που έχουν μπροστά τους οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη είναι τεράστιο.
Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 4% του ΑΕΠ για μια δεκαετία για να επαναφέρει τη σχέση χρέους/ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα του 62% (2007) από το 101% που εκτιμάται πως θα φτάσει το 2013. Πρέπει να επισημανθεί πως οι ΗΠΑ αναμένουν δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 7% φέτος.
Η Ευρωζώνη, συνολικά, πρέπει να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,7% την ίδια περίοδο, ενώ η Βρετανία θα πρέπει να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 5% για μια δεκαετία μέχρι το 2023, και η Ιαπωνία πλεόνασμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο.
Τελικά, η ελληνική εμπειρία θα πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό «ταρακούνημα» για όλους.

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...