Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Νέες συγκεντρώσεις το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα


Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζουν για σήμερα το απόγευμα η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, μία ημέρα μετά την πρωτοφανή σε όγκο διαδήλωση στην πρωτεύουσα, αλλά και τα τραγικά γεγονότα που αμαύρωσαν τις χθεσινές κινητοποιήσεις. Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία ΟΤΟΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε 48ωρη πανελλαδική απεργία τα φαρμακεία, τρίωρη στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ νέα πανελλαδική απεργία προχωρούν την επόμενη εβδομάδα τα συνδικάτα.
Ειδικότερα, στις 6.00 το απόγευμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή και παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες να εκφράσουν τη δική τους συμβολική διαμαρτυρία με γενική δεκάλεπτη διακοπή (σβήσιμο) του φωτισμού από 20:50 έως 21:00 το βράδυ.
Συγκέντρωση πραγματοποιεί στις 6 το απόγευμα και το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Ομονοίας, ενώ περικύκλωση της Βουλής θα πραγματοποιήσει το απόγευμα το δίκτυο συνδικαλιστών ριζοσπαστικής αριστεράς. 
Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία για να νέα συλλαλητήρια, με στόχο να αποφευχθούν επεισόδια. Για το λόγο αυτό, οι δυνάμεις της Αττικής ενισχύονται με αστυνομικούς και από την περιφέρεια.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα -δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο 48ωρης απεργίας- οπότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ καλούν όλους τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση και εκφράζουν και πάλι τη θλίψη τους για το θάνατο των τριών εργαζομένων στο υποκατάστημα της Marfin.
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εγκληματική και προβοκατόρικη ενέργεια που οδήγησε στο θάνατο τρεις νέους εργαζόμενους και αμαύρωσε τη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην Αθήνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), ενώ σε πανελλαδική απεργία προσέρχονται και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο των τριών υπαλλήλων στο υποκατάστημα της Marfin Egnatia, στην οδό Σταδίου. H OTOE έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Επίσης, κλειστά θα μείνουν για δύο ημέρες τα φαρμακεία, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (12 μ.μ. - 3 μ.μ.) των νοσοκομειακών γιατρών. Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.
Πρωτοφανής συμμετοχή
Πρωτοφανείς σε όγκο ήταν οι διαδηλώσεις την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τις προηγούμενες ημέρες.
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των μέτρων λιτότητας που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή.
«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και «δεν κλέψαμε, δεν πληρώνουμε» ήταν δύο από τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών.
Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι και στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο, μετά τη μεταπολίτευση, εργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Παράλληλα, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή στην απεργία. Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά πως προσέγγισε στους περισσότερους κλάδους το 90% και την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «σε πολλούς κλάδους και χώρους του ιδιωτικού τομέα η συμμετοχή των εργαζομένων έφτασε στο 100%».
Μεγάλες σε όγκο ήταν οι διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Μυτιλήνη, τη Λάρισα και το Ρέθυμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...