Σάββατο 29 Μαΐου 2010

8 μέτρα μειώνουν συντάξεις

«Μπαράζ» μειώσεων στις συντάξεις φέρνουν τα κυβερνητικά μέτρα, που οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος τόσο των νυν συνταξιούχων όσο και των επόμενων γενεών. Αποκαλυπτική είναι η εκτίμηση του επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, Γιώργου Ρωμανιά, πως οι συντάξεις που θα πάρουν οι νέοι -όταν τελικά αποχωρήσουν από την εργασία τους- θα είναι μειωμένες έως και 50%.



Ωστόσο πρώτα θα βάλουν το χέρι στην τσέπη οι νυν συνταξιούχοι, οι οποίοι όχι μόνο πρέπει να ξεχάσουν τις αυξήσεις για μία τριετία, αλλά καλούνται να απαρνηθούν και τα κεκτημένα.
Η αρχή έγινε με την περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας, ενώ από την 1η Αυγούστου έρχεται «τσεκούρι» στις υψηλές συντάξεις (με μία νέα ειδική εισφορά).
Επιπλέον «τιμωρούνται» με περικοπή της σύνταξης όσοι ανοίξουν πρόωρα την πόρτα εξόδου αλλά και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που εργάζονται. Τα επόμενα χρόνια έρχονται μειώσεις κατά κύματα τόσο μέσα από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων όσο και μέσα από την περικοπή των επικουρικών.
Οκτώ είναι τα κυβερνητικά μέτρα που οδηγούν στη μείωση του ύψους των συντάξεων:
1 Πάγωμα των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι τόσο του Δημοσίου όσο και των υπόλοιπων ασφαλιστικών φορέων θα πρέπει να... ξεχάσουν τις αυξήσεις για μία τριετία. Το συγκεκριμένο μέτρο -σύμφωνα με τον Γιώργο Ρωμανιά- τα επόμενα τρία χρόνια θα οδηγήσει σε απώλειες της τάξης του 15%.
2 Περικοπή δώρων και επιδόματος αδείας. Υπολογίζεται πως οι συνταξιούχοι χάνουν από 12% έως και 15% τον χρόνο από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
3 Επιβολή έκτακτης εισφοράς -νέου τύπου ΛΑΦΚΑ- στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Η εισφορά θα είναι ανάλογη με το ύψος της σύνταξης και θα κυμαίνεται από 3% έως 9%.
Συγκεκριμένα η εισφορά διαμορφώνεται στο 3% για συντάξεις από 1.401 έως 1.700 ευρώ (το τελικό ποσό δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 1.400 ευρώ), στο 5% για συντάξεις από 1.701 έως 2.300 ευρώ, στο 7% για συντάξεις από 2.301 έως 2.900 ευρώ και στο 9% για συντάξεις από 2.901 και πάνω.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 2.800 ευρώ θα έχει μείωση 7%. Μετά την επιβολή της ειδικής εισφοράς η σύνταξη του θα πέσει στα 2.604 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσει μέσα σε μία χρονιά 2.352 ευρώ!
4 Αναστολή ή μείωση της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του Δημοσίου εργάζονται. Συγκεκριμένα όσοι είναι κάτω των 55 ετών θα πρέπει να... ξεχάσουν προσωρινά τη σύνταξή τους, η οποία θα ανασταλεί.
Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου άνω των 55 ετών με σύνταξη 1.950 ευρώ σε περίπτωση που εργάζεται θα εισπράττει 1.300 ευρώ.
Ειδικά για τους συνταξιούχους που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ προβλέπεται πως μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%. Σε περίπτωση που το ποσό της κύριας σύνταξης υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, το ποσό που υπερβαίνει το ανωτέρω όριο περικόπτεται.
Και για τους συγκεκριμένους συνταξιούχους η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται αν είναι κάτω των 55 ετών.
5 Καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στο σύνολο των Ταμείων. Οι προωθούμενες αλλαγές θα οδηγήσουν κατά μέσο όρο σε μείωση των συντάξεων έως και 15% σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.
Με βάση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα ξεκινήσει το 2018. Ωστόσο η τρόικα έχει στείλει... τελεσίγραφο και ζητεί οι αλλαγές να ξεκινήσουν από το 2015.
6 Επιβολή πέναλτι 6% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η μείωση θα φτάνει το 30% για όσους αποχωρούν πέντε χρόνια νωρίτερα από το κανονικό.
Πυρά στη ΒουλήΑνταλλαγή πυρών υπήρξε χθες στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εργασίας Αν. Λοβέρδου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.
Στην παραδοχή της δυσκολίας πως «με την τρόικα συζητάμε και προτάσεις -εννοώντας πιο επώδυνες- που μας έχουν γίνει εκτός μνημονίου που έχουμε υπογράψει» προχώρησε ο υπουργός.
Για «τακτικές μπλόφες και επικοινωνιακά παιχνίδια» κατηγόρησε τον υπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «σας παρακολουθώ καθημερινά στα κανάλια που είστε πότε λυπημένος και πότε εξοργισμένος, δίνοντάς μου την αίσθηση ότι είτε τελείτε υπό κρίση συνειδήσεως είτε απλώς το... παίζετε έτσι...». Μάλιστα προέτρεψε τον υπουργό αν ισχύει το πρώτο να παραιτηθεί.
Υπολογισμός
Καθιερώνεται συντελεστής 2% σε όλα τα Ταμεία
7 Καθιέρωση συντελεστή 2% για τον υπολογισμό των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία από το 2013. Η μείωση των συντάξεων -σε όσα Ταμεία έχουν μεγαλύτερους συντελεστές- θα είναι κατά μέσο όρο 5%. Μάλιστα η μείωση αυτή μπορεί να ξεπεράσει το 10% σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου σήμερα ισχύουν συντελεστές πάνω από 3%. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ασφαλισμένος με 35 έτη στις μεσαίες ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ με τα σημερινά δεδομένα θα έπαιρνε 1.540 ευρώ σύνταξη. Με το νέο καθεστώς θα δει τη σύνταξή του να «πέφτει» στα 1.386 ευρώ.
Μειώσεις
Αναμένεται «ντόμινο» και στις επικουρικές
8 Χορήγηση επικουρικής σύνταξης ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού φορέα.
Με δεδομένο πως τα περισσότερα επικουρικά ταμεία βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι δεδομένο πως θα ακολουθήσει «ντόμινο» μειώσεων στις συντάξεις. Σημειώνεται πως σήμερα οι επικουρικές συντάξεις μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνουν έως και το 70% του συντάξιμου μισθού.
Μετά τις αλλαγές η μείωση ενδέχεται να φτάσει και τις 40 ποσοστιαίες μονάδες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...