Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Σε κλοιό απεργιών όλη η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί αύριο όλη η χώρα λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό σύστημα. Μάλιστα, το συνδικαλιστικό κίνημα θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ετοιμάζει συλλαλητήριο την ερχόμενη εβδομάδα και νέα απεργία όταν ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσιο νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Στην κινητοποίηση μετέχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Λόγω της κινητοποίησης σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όσοι επιλέξουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως δεν απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, «χειρόφρενο» για 24 ώρες αποφάσισαν να τραβήξουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στα μπλε λεωφορεία, στα τρόλεϊ, στον προαστιακό και στο μετρό, ωστόσο η ΓΣΕΕ ζήτησε να τροποποιηθεί η απόφαση -και να γίνει στάση εργασίας- για να κατέβει ο κόσμος στην πορεία. Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας κάνουν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Δεμένα θα μείνουν τα πλοία, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία. Επιπλέον θα νεκρώσουν και τα εμπορικά λιμάνια, λόγω της συμμετοχής στην κινητοποίηση των λιμενεργατών.
Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Χωριστή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας κάνει το ΠΑΜΕ, με κεντρικό σύνθημα «καμία θυσία - την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».
Σύμφωνα με τα συνδικάτα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οδηγεί σε μείωση των συντάξεων έως και 15% και σε έμμεση αύξηση του εργάσιμου βίου από 2 έως 7 έτη. «Επιχειρήθηκε μετά τα σενάρια φόβου και τρομοκρατίας να εμφανιστεί μια light εκδοχή, που όμως επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη δομή του συστήματος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
«Το σύστημα αρχίζει να λειτουργεί με βαμπίρ και κανίβαλους», προσέθεσε ο Γ. Παναγόπουλος, τονίζοντας πως «υπάρχουν δραστικές περικοπές σε όσους πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση».
Αναφερόμενος σε όσους κατηγορούν σήμερα τα συνδικάτα επειδή αντέδρασαν στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επεσήμανε: «Αν περνούσαν αυτές οι αλλαγές, όσοι παίρνουν σύνταξη 500 με 600 ευρώ, θα έπαιρναν σήμερα 163 ευρώ. Οι αναπηρικές συντάξεις θα ήταν 79 ευρώ».
Σημειώνεται πως η ΠΑΣΚΕ θα πάει στον διάλογο για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, προκειμένου, όπως επεσήμανε, να παρουσιάσει με στοιχεία την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου. Αντιθέτως, δεν πρόκειται να παραστούν οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις.
«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει με το μνημόνιο».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...