Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Oλοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις


Χιλιάδες απεργοί που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις τηςΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν ενάντια στα οικονομικά μέτρα και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Αλ. Παπαρήγα: «Όχι» στο τρομοκρατικό δίλημμα της κυβέρνησης
Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, η γενική γραματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ρίξουν στο καλάθι των αχρήστων το τρομοκρατικό δίλημμα της κυβέρνησης : «Ή παίρνουμε δάνειο και χάνει ο λαός κάθε δικαίωμα ή δεν παίρνουμε δάνειο και πάλι τα χάνουμε» και να προχωρήσουν στην ανάκαμψη του κινήματος.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι ΔΝΤ και ευρωζώνη ασχολούνται με το τσάκισμα των λαϊκών κατακτήσεων και των λαϊκών αγώνων. «Με το που μπήκε στο ΥΠΟΙΚ, η τρόικα άνοιξε το ζήτημα ελευθερία απολύσεων και ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να είναι τόσο μικρός ο αριθμός των απασχολουμένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις», υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, προειδοποιώντας πως «ό,τι και να δώσουν, σημαίνει ότι θα δεσμεύσουν με ακόμα χειρότερα αντεργατικά μέτρα
Αλ. Τσίπρας: Εκτροπή στο πολίτευμα η προσφυγή στο ΔΝΤ
Σε δηλώσεις του στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε πως η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που σημαίνει διάλυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής ασφάλισης, δεν είναι μονόδρομη επιλογή, αλλά πορεί να αποτραπεί αν οι εργαζόμενοι βγουν στο δρόμο.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιοδοσία, τη λαϊκή εντολή που πήρε πριν από έξι μήνες, να την εκχωρεί σε τεχνοκράτες του ΔΝΤ που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και υπαγορεύουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στον υπουργό Εργασίας, τόνισε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για εκτροπή που αφορά το δημοκρατικό μας πολίτευμα και την οποία δεν πρέπει να επιτρέψουμε.
Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ο πρόεδρος των Συνδικάτων Οικοδόμων Αθήνας Γιάννης Τασιούλας προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων: «Ανανεώνουμε το ραντεβού στην Εργατική Πρωτομαγιά που φέτος είναι αφιερωμένη στη νεολαία που δέχεται όλες τις συνέπειες της επίθεσης του κεφαλαίου ... θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην γίνει νόμος το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Αθήνας Θωμάς Κακαβάς επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα και ανέφερε ότι «οι αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και εφαρμόζονται δε ανεξάρτητα από το αν κυβερνούν φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές ή κεντροαριστερές δυνάμεις» και κάλεσε όλους τους εργαζομένους σε κινητοποιήσεις.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας βιοτεχνών υποδημάτων Σταμάτης Κοντεμοίρης, εξηγώντας τις δυσκολίες του κλάδου που εκπροσωπεί, ανέφερε ότι «δεν είμαστε αποτυχημένοι επιχειρηματίες όπως θέλουν να μας πείσουν τα παπαγαλάκια των μονοπωλίων. Δεν είμαστε φοροφυγάδες όπως μας βαφτίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα του ''ευρωπαϊκού μονόδρομου'' και της απελευθέρωσης των αγορών».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηε και ο πρόεδρος Εργαζομένων της ΦΑΓΕ Στέργιος Χήτος, επισημαίνοντας ότι «αξίζει να κάνουμε θυσίες για τον αγώνα μας, για να αντισταθούμε, να υπερασπιστούμε τη ζωή μας».
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε με πορεία προς το Υπουργείο Απασχόλησης.
Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και ολοκληρώθηκε με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Σε απεργιακό ψήφισμά της η ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων αναφέρει τα ακόλουθα: «Βιώνουμε τη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά μας μετά τη μεταπολίτευση. Τα μέτρα που προωθούνται από την Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια».
Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν μαζικά δάσκαλοι ΔΟΕ και καθηγητές ΟΛΜΕ , εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), στις εφορίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ - Γιατροί και ΠΟΥΓΥ -Υγειονομικοί), δικαστικοί υπάλληλοι, τελωνειακοί (ΟΤΥΕ), σωφρονιστικοί υπάλληλοι (ΟΣΥΕ), υπάλληλοι υπουργείων και οργανισμών κ.ά.
Παραμένει το μπλόκο στο λιμάνι του Πειραιά
Την ίδια ώρα δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν, για δεύτερη συνεχή μέρα, τα πλοία, εξαιτίας της κινητοποίησης του ΠΑΜΕ. Ανεκτέλεστα θα μείνουν όλα τα δρομολόγια μέχρι και τα μεσάνυχτα, οπότε λήγει η 48ώρη απεργία.
Eπεισόδια στη Θεσσαλονίκη
Επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, όταν συνδικαλιστές, αφού ολοκληρώθηκε η πορεία της ΕΔΟΘ (Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσ/νίκης), επιχείρησαν να κάνουν συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο της πόλης.
Αστυνομική δύναμη απώθησε τους διαδηλωτές, ρίχνοντας δακρυγόνα. Ένας εξ αυτών τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και μια γυναίκα παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Αφού κρέμασαν ένα πανό από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του κτιρίου, οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους στην Εγνατία.
Νωρίτερα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας στο διοικητήριο της ΕΔΟΘ/ΝΤ, ενώ ολοκληρώθηκε και η πορεία του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησε τη συγκέντρωσή του, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...