Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Εστιατόρια:Στο...πρόγραμμα απολύσεις και λουκέτα


ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ
Εντονα είναι τα σημάδια της οικονομικής κρίσης στον κλάδο εστίασης στη Θεσσαλονίκη, ενώ, παρά τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα σε εργαζομένους και επιχειρηματίες, τα δύο μέρη συμφωνούν πως, αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει, επίκεινται απολύσεις και λουκέτα.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η κατάσταση στο συγκεκριμένο κλάδο έχει αγριέψει, ενώ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πολλά καταστήματα αναμένεται να κλείσουν. «Οσο δεν τηρούνται οι εργατικοί νόμοι και όσο τα πράγματα ζορίζουν, θα βρεθούμε σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Αυτήν τη στιγμή, σε όλα σχεδόν τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ της Θεσσαλονίκης υπάρχουν εργαζόμενοι που είτε είναι ανασφάλιστοι είτε δουλεύουν 25 ημέρες το μήνα και τους δίνουν 13 ή 15 ένσημα», επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος τονίζει πως, προκειμένου να μην μπει λουκέτο σε μια σειρά από επιχειρήσεις, ασκείται και θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στους εργαζόμενους. Αναφέρει χαρακτηριστικά την πρόσφατη περίπτωση μιας εργαζόμενης, η οποία εργαζόταν για τρία χρόνια χωρίς σύμβαση. Η συγκεκριμένη αμοιβόταν με τρία ευρώ την ώρα, ενώ, παρότι εργαζόταν δέκα ώρες, πληρωνόταν μονάχα για τις οκτώ. Τελικά, η εργαζόμενη απολύθηκε, ενώ, έπειτα από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου, ο πρώην εργοδότης της της κατέβαλε όσα της όφειλε.
Ανασφάλιστοι
Ο κλάδος του επισιτισμού είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, ενώ, σύμφωνα με τη Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων σε Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις νομού Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής, το ποσοστό των ανασφάλιστων αγγίζει το 70%. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό είναι στην πλειοψηφία τους νέοι, φοιτητές ή μετανάστες. Η ίδια εξηγεί πως οι εργαζόμενοι αδυνατούν να βρουν δουλειά με ένσημα, ενώ τα ωράρια είναι πολύ σκληρά. «Δεν υπάρχει ούτε οκτάωρο ούτε πενθήμερη εργασία. Ολοι οι μάγειρες και οι σερβιτόροι δουλεύουν εξαήμερα και σε κάποιες περιπτώσεις επταήμερα, ενώ είτε θα δουλεύεις τετράωρο ή δεκάωρο και δωδεκάωρο. Επίσης, τα επιδόματα και τα δώρα δεν υπάρχουν. Δε χρειάστηκε το ΔΝΤ για να μας τα καταργήσουν. Δυστυχώς, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Περιμένουμε λουκέτα και απολύσεις», τονίζει η κ. Κουταλάκη.
700.000 εργαζομένοι
Ο Ηλίας Καλιώρας, από την άλλη, γενικός γραμματέας Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), επισημαίνει πως κανείς δε μιλά για την πλευρά των επιχειρηματιών, αφού, αν πάψουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, δε θα υπάρχουν εργαζόμενοι. «Ο επιχειρηματίας δε στηρίζεται καθόλου από το κράτος. Εμείς ζητούμε κατανόηση από την πλευρά των εργαζομένων. Οταν ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργεί το λιγότερο 16 ώρες την ημέρα , είναι λογικό να χρειάζονται τουλάχιστον δέκα εργαζόμενοι σε κάθε βάρδια. Ενα μικρό κατάστημα, λοιπόν, χρειάζεται είκοσι εργαζόμενους την ημέρα. Το κατάστημα, έχει δεν έχει δουλειά, πρέπει να απασχολεί συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων και να τους πληρώνει», σημειώνει ο κ. Καλιώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης είναι ο μόνος που υποστηρίζει όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να βρουν μια δεύτερη δουλειά. «Είναι πάρα πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιλέγουν ως δεύτερη δουλειά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν πολλοί που μόνοι τους δηλώνουν στον εργοδότη ότι δε θέλουν ένσημα, γιατί έχουν ένσημα από την πρώτη τους δουλειά». Η κ. Κουταλάκη, με τη σειρά της, τονίζει ότι στα δώδεκα χρόνια εργασίας της στον κλάδο του επισιτισμού δεν έτυχε ποτέ να έχει κάποιον συνάδελφο ο οποίος να είναι ταυτόχρονα και δημόσιος υπάλληλος. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ΠΑΣΚΕΔΙ, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλά καταστήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη τα οποία έχουν δουλειά μόνο μια φορά την εβδομάδα. «Οπως και να 'χει, αυτά τα μαγαζιά πρέπει καθημερινά να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους. Μιλάμε για έναν τεράστιο κλάδο 120.000 επιχερήσεων, οι οποίες απασχολούν σήμερα 700.000 εργαζόμενους. Τι θα απογίνει αυτός ο κλάδος; Στην Ελλάδα δεν παράγουμε ούτε μια οδοντογλυφίδα», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...