Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΟΤΕ: Θα ζητήσει άρση μονιμότητας παλαιών υπαλλήλων


Της Μαρίας Μόσχου
«Πιλότο» για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, θα αποτελέσει για ακόμα μια φορά ο ΟΤΕ, η διοίκηση του οποίου θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση να άρει τη μονιμότητα στους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί πριν το 2005. Στόχος είναι η «γενναία» μείωση προσωπικού στον Οργανισμό την επόμενη διετία, ώστε ο ΟΤΕ να συγκρατήσει τις δαπάνες προσωπικού που τον επιβαρύνουν σημαντικά.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του έτους ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής Ι. Αϊβάζης αναφέρθηκε στην ανάγκη ελέγχου των δαπανών μισθοδοσίας, ενώ ανέφερε ως στόχο της διοίκησης τη μείωση των θέσεων εργασίας την ερχόμενη διετία.

Μείωση δαπανών 
Η διοίκηση του ΟΤΕ επιδιώκει επίσης μείωση των δαπανών μέσω ελέγχου της υπερωριακής απασχόλησης και επανεξέτασης επιδομάτων ωρίμανσης. Ο κ. Αϊβάζης υποστήριξε ότι δεν μπορούν πλέον να μιλούν για μείωση προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου, μια και τα σχετικά προγράμματα δεν επιτρέπονται πλέον από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια μοναδικός τρόπος για μείωση του προσωπικού θα είναι να μπει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η άρση της μονιμότητας των παλαιότερων υπαλλήλων, πρόταση που είχε ήδη κατατεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, μία τέτοια απόφαση απαιτεί την αλλαγή της νομοθεσίας και σχετική συμφωνία με τους υπαλλήλους.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί από την πλευρά του ΟΤΕ επίσημα σε συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης. Στην ίδια συνάντηση τα στελέχη του ΟΤΕ θα κληθούν να απαντήσουν και για την απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού για πρόθεση εξόδου του από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η σχετική ανακοίνωση φαίνεται να προκάλεσε την έντονη ενόχληση του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση της κυβέρνησης.

Προβλέψεις
Επιπλέον απώλειες σε συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, περαιτέρω μείωση του μεριδίου του ΟΤΕ στην ελληνική αγορά και μεγαλύτερη πτώση στα οικονομικά του μεγέθη περιμένει η διοίκηση του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση του Οργανισμού προέβλεψε ακόμη δυσμενέστερες εξελίξεις για το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο, διαμορφώθηκαν στα 65,8 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 75,5% σε ετήσια βάση. Η διοίκηση του Οργανισμού προειδοποιεί για περαιτέρω επιβάρυνση των μεγεθών στο 2010 αποδίδοντας τις μη αισιόδοξες προβλέψεις τόσο στην κατάσταση της οικονομίας και τον έντονο ανταγωνισμό όσο και στα προβλήματα των αγορών των χωρών που δραστηριοποιείται. Στην κινητή τηλεφωνία, όπου η Cosmote κινήθηκε καλύτερα έναντι του ανταγωνισμού, εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να συγκρατηθεί η μείωση εσόδων στα επίπεδα του α' τριμήνου, δηλ. στο 2,1%.

Τα EBITDA του Οργανισμού διαμορφώθηκαν στα 478,7 εκατ., ενώ τα έσοδα υποχώρησαν 3,1% στο 1,4 δισ. ευρώ από 1,45 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...