Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Πλήρη σύνταξη μόνο μετά 40 χρόνια


Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ
Ανατροπές που φέρνουν τα πάνω-κάτω στο ασφαλιστικό καθεστώς με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μεγάλη μείωση των συντάξεων, που αγγίζει το 40%, αφού η εγγυημένη σύνταξη θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, πρόκειται να περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει ο Ανδρέας Λοβέρδος μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Παπακωνσταντίνου, καταργείται η συνταξιοδότηση με 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας και θα απαιτούνται πλέον 40 χρόνια δουλειάς για να εξασφαλίσει κάποιος πλήρη σύνταξη, εξομοιώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο από το 2011, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης άνω των 65 χρόνων, ενώ προς κατάργηση βαίνει και η διατήρηση της συνταξιοδότησης με 35ετία στα 60.
Ταυτόχρονα, καθίσταται σαφές ότι η εγγυημένη σύνταξη θα χορηγείται στην ηλικία των 65 ετών με εισοδηματικά κριτήρια, που σημαίνει ότι ελάχιστοι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να τη λάβουν προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους. Κομβικό σημείο του νέου ασφαλιστικού ήταν εάν η βασική σύνταξη θα χορηγείται στα 65 και με εισοδηματικά κριτήρια. Τώρα που ξεκαθαρίστηκε αυτό, οι συντάξεις θα συρρικνωθούν δραματικά και η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων θα μείνει μόνο με την ανταποδοτική σύνταξη.
Η ανταποδοτική-αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (από 0,9% έως 1,6%, έναντι 2% που ισχύει για κάθε έτος ασφάλισης) και θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, στο 40%, για το σκέλος της αναλογικής σύνταξης.
Οι 10 βασικές αλλαγές
Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό, όπως επιγραμματικά σκιαγράφησε ο υπουργός Οικονομικών, είναι:
 Από το 2011 η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών, με τριετή περίοδο προσαρμογής.
 Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αλλάζουν. Εισάγεται όμως μηχανισμός «αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής».
 Μειώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.
 Αυξάνεται η ελάχιστη περίοδος εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015.
 Περιορίζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξάνεται το ελάχιστο όριο στα 60 έτη.
 Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων.
 Οι συντάξεις καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου.
 Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας.
 Επέρχονται περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.
 Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Αναλυτικά:
- Η ΑΛΛΑΓΗ του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, σε συνδυασμό με την άρση των υποχρεωτικών ηλικιακών ορίων αποχώρησης (58ο σήμερα και μέχρι το 2013 ή 60ό από το 2015 για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν και 35ετία) θα οδηγήσει προοπτικά σε επιμήκυνση της ηλικίας, στην οποία θα δύναται ο ασφαλισμένος να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο σύνταξης. Αυτό το όριο θα είναι όπως αποδεικνύεται η 40ετία και το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα υπερβαίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το 400% του βασικού μισθού, που σημαίνει ότι οι συντάξεις θα συρρικνωθούν δραστικά και θα μειωθούν τουλάχιστον από 20% έως 40%.
-Σχεδόν ταυτόχρονα με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει η παρακράτηση στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η κράτηση θα γίνεται κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9%, ενώ τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα χρησιμοποιούνται για την οικονομική ενίσχυση των ταμείων και –όπως εκτιμάται– θα αγγίξουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Πάντως, είναι ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας ότι μέχρι τελευταία στιγμή πριν αποφασίσουν να κόψουν τη 13η και 14η σύνταξη, είχαν αποφασίσει να αυξήσουν την παρακράτηση στο 15% για να συγκεντρώσουν 1 δισ. ευρώ.
- ΕΠΙΒΟΛΗ διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους έχουν παράλληλη απασχόληση. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σήμερα πληρώνουν εισφορές μόνο σ’ ένα ταμείο, ενώ μετά τις αλλαγές θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτονται από δύο ασφαλιστικούς φορείς. Η σχετική ρύθμιση αφορά περίπου 100.000 άτομα, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και έχουν δύο δουλειές.
-ΑΛΛΑΓΕΣ στο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων. Το μέτρο αφορά όσους δημοσίους υπαλλήλους συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τη σύνταξή τους να αναστέλλεται (αν είναι κάτω των 55 ετών) ή να περικόπτεται.
- ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ κουπονιών για την πληρωμή όσων παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες.
- ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και επιβολή αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
- Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ υπολογισμού των συντάξεων εφαρμόζεται από το 2011 και για το διάστημα που μεσολαβεί έως το 2018. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το τμήμα σύνταξης για ασφάλιση από το 2011 έως το 2017 θα υπολογίζεται με μειωμένους σε σχέση με σήμερα συντελεστές.
- ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ με συνοπτικές διαδικασίες η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
- TA OΡΙΑ ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 10 χρόνια έως 17 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...