Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Δικαστικά θα κινηθούν τα ισπανικά συνδικάτα για τα μέτρα λιτότητας

Νομικές διαδικασίες θα κινήσουν τα ισπανικά συνδικάτα εναντίον των μέτρων λιτότητας, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ισπανίας να περάσει με βασιλικό διάταγμα και όχι μέσω κοινοβουλίου τις περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και την αναπροσαρμογή ορισμένων συντάξεων.

«Αποτελεί εμπαιγμό του δικαιώματός μας να συμμετέχουμε στη διαπραγμάτευση» ανέφερε την Πέμπτη ο επικεφαλής του συνδικάτου CCOO, μετά την ανακοίνωση του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας UGT ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ήδη το UGT έχει εξαγγείλει απεργία στο Δημόσιο για τις 8 Ιουνίου, μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστών με τον πρωθυπουργό για τα μέτρα.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα μέτρα, τα οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 15,5 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας το 2011 κυρίως εξαιτίας των μέτρων λιτότητας (τοποθετώντας την στο 1,3% αντί για 1,8%).
Η κυβέρνηση Θαπατέρο σκοπεύει να θέσει σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο την περικοπή κατά περίπου 5% των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων. Η απόφαση των συνδικάτων να προσφύγουν δικαστικά εναντίον του βασιλικού διατάγματος θεωρείται ότι δύσκολα θα έχει αποτέλεσμα καθώς θα πρέπει να αποδειχτεί ότι τα μέτρα αντιβαίνουν στις επιταγές του Συντάγματος, όπως σημειώνει το Reuters.
Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο είχε δήλωσε ότι εξετάζει την εισαγωγή νέου φόρου για πολίτες που έχουν καταθέσεις πάνω από ένα εκατ. ευρώ σε μία προσπάθεια του να αντιμετωπιστεί την κριτική που ασκήθηκε εναντίον του λόγω του σχεδίου λιτότητας που στοχεύει στην μεσαία τάξη.
Την Πέμπτη το ισπανικό ραδιόφωνο Cadena Ser, επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται κοντά στον Ισπανό πρωθυπουργό, ανέφερε ότι ο νέος φόρος θα εφαρμοστεί αν είναι δυνατόν στο τέλος του τρέχοντος έτους και θα επηρεάσει τους φορολογούμενους σε όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, κινητές αξίες, αποταμιεύσεις, εισοδήματα). Το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας δεν σχολίασε τις αναφορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...