Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Η «Δράση» μήνυσε το ΠΑΜΕ

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα το κόμμα Δράση του Στέφανου Μάνου, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, με την οποία καλεί την παρέμβαση της δικαιοσύνης, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της διοίκησης του ΠΑΜΕ για την οργάνωση και το συντονισμό παράνομων πράξεων, στις οποίες έχουν επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μέλη του ανά την Ελλάδα (κατάληψη λιμανιού, ξενοδοχείων, Ακροπόλεως, κ.λπ.).

Από μέρους του το προσκείμενο στο ΚΚΕ Πανεργατικό Μέτωπο, και δη η Εκτελεστική Γραμματεία του, έστειλε ανακοίνωση βάσει της οποίας "έχουν δίκιο που φοβούνται. Ας γνωρίζουν όμως όσοι επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν, να περιορίσουν τη δράση του ΠΑΜΕ (κρυφοί και φανεροί) ότι το ΠΑΜΕ δεν τρομοκρατείται, δεν εκβιάζεται, ότι δε μπορούν να το βάλουν στο χέρι".




ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ;

Εν τω μεταξύ, στην αλυσίδα των όσων καταγγέλλει στη μηνυτήρια αναφορά της η «Δράση», προστίθενται σήμερα οι πληροφορίες ότι τον τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί συστηματικές και παράνομες ενέργειες από το Σωματείο της Ναυτικής Ζώνης Περάματος και το Σωματείο Μετάλλου Ελευσίνας (ΜΑΣΙΝΑ), τα οποία πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, που διεκδικούν προκλητικά τον ρόλο του αποκλειστικού διαμεσολαβητή για την πρόσληψη εργαζομένων στο έργο εκσθγχρονισμού των Διϋλιστηρίων των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλεται από κύκλους των ΕΛΠΕ, επιχειρείται με βίαιο τρόπο η παρεμπόδιση των εργασιών, είτε εισβάλλοντας στα εργοτάξια θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, είτε αποκλείοντας την είσοδο και την εργασία των εργατοτεχνιτών, ζητώντας επιτακτικά από τους εργολάβους να προσλάβουν μέλη του Σωματείου Περάματος και του Σωματείου ΜΑΣΙΝΑ αποκλείοντας την εργασία σε εργαζόμενους των εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο, οι οποίοι πληρούν κάθε νόμιμη προϋπόθεση. Απροσχημάτιστα απαιτούν να προσληφθούν μέλη των συνδικάτων τους ως "τοποτηρητές" στους χώρους εργασίας, ώστε να εξασφαλίσουν στη συνέχεια την πρόσληψη μόνο των εκλεκτών των Σωματείων…!!!

Επισημαίνεται ότι οι καθυστερήσεις, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, οδηγούν σε σημαντική παρεμπόδιση μιας μεγάλης αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής επένδυσης,
στην επώδυνη απώλεια του εισοδήματος των εργαζόμενων, που παρεμποδίζονται από το να έχουν πρόσβαση στην εργασία και στην αμοιβή, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της χώρας μας και
σε σημαντικές ζημίες για την εταιρεία και τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου και σε προβλήματα σε όλο το φάσμα των παραγωγικών μονάδων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΠΑΜΕ επιλέγει στη φάση αυτή να υπονομεύσει μια παραγωγική μονάδα με ισχυρή κρατική συμμετοχή, προκειμένου να παρεμποδίσει την εξέλιξη ενός εξαιρετικά σημαντικού -για την οικονομία συνολικά και το Θριάσιο πεδίο- επενδυτικού προγράμματος.
Κια όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το έργο εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου Ελευσίνας είναι το μεγαλύτερο διυλιστηριακό έργο σε εξέλιξη στην Ευρώπη, σε μια περίοδο η οποία σφραγίζεται από ένα τεράστιο επενδυτικό και αναπτυξιακό εθνικό έλλειμμα. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται για το 2ο εξάμηνο του 2011.

Το έργο θα συμβάλει στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος:
- με τη δημιουργία 165 μόνιμων θέσεων εργασίας στο διυλιστήριο και
τη διασφάλιση των θέσεων 450 εργαζομένων που ήδη απασχολούνται
- με την απασχόληση 2.400 ατόμων κατά την κορύφωση της ανέγερσης του έργου, έναντι 500 που εργάζονται σήμερα στα εργοτάξια
- με την ανάθεση σε ελληνικές εταιρείες παραγγελιών εξοπλισμού και εργολαβιών, που υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ
- με την παραγωγή καθαρότερων καυσίμων για τους τελικούς καταναλωτές σε όλη την επικράτεια
- με τη σημαντική μείωση των εκπομπών τοπικών αερίων ρύπων και υγρών αποβλήτων, που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή.

Λόγω της σημαντικότητας της επένδυσης στη σημερινή δύσκολη συγκυρία και της τεχνικής πολυπλοκότητας του έργου, η εταιρεία επεσήμανε στους εργολάβους, που έχουν αναλάβει την κατασκευή του έργου, να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα ακόλουθα:

1. Πρώτιστο και κύριο μέλημα η ασφάλεια όλων όσων απασχολούνται στο έργο.
2. Αξιοποίηση σε μέγιστο ποσοστό Ελλήνων εργαζομένων με έμφαση στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών.
3. Οι εργολαβικές εταιρείες ανακοινώνουν τις ανάγκες τους για εργατικό δυναμικό στα τοπικά και εθνικά έντυπα ΜΜΕ.
4. Περιορισμένη χρήση ξένων τεχνιτών κυρίως για εξειδικευμένες υπηρεσίες.

5. Συνεχής συνεργασία εταιρείας και εργολάβων με τον ΟΑΕΔ προς την κατεύθυνση της μείωσης της ανεργίας, καθώς και με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για την εξασφάλιση της νομιμότητας της απασχόλησης και των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι σε συνεχή συνεννόηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς όλων των βαθμίδων και με το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας για τη διασφάλιση των ομαλών και νόμιμων εργατικών διαδικασιών αναφορικά με τη συμμετοχή όσων απασχολούνται στο έργο, τηρώντας κατά γράμμα την ισχύουσα νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...