- Οι μητέρες θα επιβαρυνθούν με έως και 15 χρόνια- Η απειλή της νέας αύξησης των ορίων ηλικίας μπορεί να ωθήσει σε μαζική φυγή με μικρές συντάξεις
Aνθρωποβόρο χαρακτηρίζουν συνδικαλιστές της ασφάλισης το σχέδιο για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων καθώς «εξοντώνει» τις μητέρες ανηλίκων, τους ασφαλισμένους με 35ετία που θα αναγκαστούν να δουλέψουν πάνω από 40 χρόνια και τους ανέργους πάνω από 50 ετών οποίοι προσδοκούσαν να βγουν με μειωμένη σύνταξη.
Συγκεκριμένα οι μητέρες θα επιβαρυνθούν έως και 15 χρόνια ενώ οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι άνεργοι με 2 έως 5. Η ποινή μπορεί εν μέρει να μετριαστεί με την εξαγορά πλασματικών χρόνων.
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τις πρόωρες συντάξεις θα ισχύσει από το 2014 και αφορά περίπου 300.000-350.000 ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες αλλά και ΙΚΑ οι οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και περιμένουν να πιάσουν και το όριο ηλικίας για να βγουν στη σύνταξη. Ο βασικός στόχος, όπως τόνιζαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι να συμπιεστούν οι μεγάλες αποκλίσεις από τα γενικά όρια, κάτι που σημαίνει ότι θα κλείσει η έξοδος ή θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις πριν από τα 60 ή τα 62.
Δηλαδή μια μητέρα ανηλίκου του ιδιωτικού τομέα που θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης το 2012 με 18,3 έτη ασφάλισης και μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 60 ή στα 55 με μειωμένη θα επιβαρυνθεί με 2 έως 12 επιπλέον χρόνια δουλειάς ώστε να συνταξιοδοτηθεί στα 62 με μειωμένη και στα 67 με πλήρη.
Πάντως σήμερα πάνω από 200.000 ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με 25ετία και χωρίς την αναγνώριση πλασματικών ετών, πιστεύοντας ότι έχουν κλειδώσει την έξοδό τους ακόμα και στα 50, 52 και 57 ( μητέρες ανηλίκων) ή πριν πατήσουν τα 58 αν πρόκειται για άντρες και γυναίκες που διορίστηκαν μικροί σε ηλικία 20-22 ετών.
Αντίστοιχα, πάνω από 100.000 είναι οι άντρες και οι γυναίκες που πιστεύουν ότι έχουν «κλειδώσει» την έξοδό τους από το Δημόσιο.
Αν εγκλωβιστούν από τις νέες παρεμβάσεις, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε 100.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τη μνημονιακή μας δέσμευση.
Εκτός εάν η απειλή της νέας αύξησης ορίων ηλικίας ωθήσει σε μαζική φυγή με μικρές συντάξεις τις μητέρες ανηλίκων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Η ίδια στρατηγική είναι πιθανόν να ακολουθηθεί και για ΔΕΚΟ και τράπεζες αρκεί να μην έρχεται σε αντίθεση με τις εθελούσιες εξόδους που έχουν ήδη εξαγγελθεί (ΟΤΕ, Πειραιώς, ΤΤ, Εθνική). Δηλαδή, ποιος εργαζόμενος θα βγει με εθελουσία, αν ξέρει ότι θα χάσει το δικαίωμά του για πρόωρη συνταξιοδότηση;
Σε περίπτωση που επιλεγεί το σενάριο της μείωσης των συντάξεων λόγω πρόωρης εξόδου πέραν του 30% που είναι σήμερα για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι το 67ο, η σύνταξη θα συρρικνωθεί τόσο δραματικά έως και 60% που θα φθάσει στο κατώτατο όριο.
Η επιλογή να μη δοθεί σύνταξη σε κανέναν ασφαλισμένο κάτω των 62 ετών εκτιμάται ότι θα αποφέρει άμεσα εξοικονόμηση 500- 600 εκ ευρώ, ένα σημαντικό ποσό από τα 2 δις που απαιτούνται σύμφωνα με την Τρόικα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ . Στουρνάρας απασφάλισε τη χειροβομβίδα της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων καθώς πρόκειται για διαρθρωτικό και όχι οριζόντιο μέτρο και επιτρέπει στην κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι δε θα προχωρήσει σε νέα μείωση κύριων συντάξεων. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο επόμενο 15ήμερο όταν οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία έλευσης της Τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ