Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Επίσπευση διαδικασιών για επίορκους υπαλλήλους

Απομακρύνθηκαν 104 τον Ιούλιο. Εντός δύο ή το πολύ τεσσάρων μηνών θα ολοκληρώνεται η πειθαρχική διαδικασία εις βάρος επίορκων υπαλλήλων, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Της Ιωάννας Φωτιάδη

Αλλάζει το τοπίο στο Δημόσιο με την επιτάχυνση της εξέτασης των πειθαρχικών υποθέσεων, που αφορούν αξιόποινες πράξεις δημοσίων υπαλλήλων. Η νέα εγκύκλιος, που υπέγραψε χθες ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, θέτει στο στόχαστρο τους «αιώνιους» επίορκους υπαλλήλους.
Χαρακτηριστικό των νέων ρυθμών απονομής δικαιοσύνης είναι ότι τον τελευταίο μήνα τέθηκαν για πειθαρχικούς λόγους εκτός υπηρεσίας 104 υπάλληλοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απολύσεων επιόρκων από τον Ιούλιο του 2012 έως σήμερα σε 204 άτομα.

Συγκεκριμένα, σε 104 επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης από πειθαρχικά συμβούλια και με σχετική επικύρωση ΣτΕ, 53 αποτάχθηκαν από τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ σε αυτοδίκαιη έκπτωση λόγω ποινικής καταδίκης εξέπεσαν άλλοι 47 υπάλληλοι. Επίσης, «εκκρεμεί» η διαλεύκανση 993 υποθέσεων που αφορούν οικονομικά εγκλήματα (υπεξαίρεση χρημάτων και δωροδοκία) ή διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και παιδεραστία.

Τέλος στην «ομερτά» που επικρατούσε στο Δημόσιο, στο πλαίσιο μιας κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, προτίθεται να βάλει η εγκύκλιος. Εχει διαπιστωθεί, π.χ., πολλάκις πως οι πειθαρχικοί φάκελοι που διαβιβάζονταν από το Πρωτοβάθμιο στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ήταν ελλιπείς, με συνέπεια να χάνεται επιπλέον πολύτιμος χρόνος για τη συμπλήρωσή τους.

Επίσης, τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά, παρά τη σχετική υποχρέωσή τους, δεν τηρούσαν δικό τους βιβλίο πρωτοκόλλου για τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα, αλλά και τις ενστάσεις. Απώτερος στόχος των «τεχνητών» αυτών παραλείψεων ήταν η επιβράδυνση των διαδικασιών, ώστε η πειθαρχική διαδικασία να συμπέσει χρονικά με τη δικαστική. Ωστόσο, το σχέδιο δράσης αναφέρει ρητά ότι η πειθαρχική ευθύνη και διαδικασία είναι διοικητικές, οι οποίες ούτε ταυτίζονται με την ποινική ούτε επηρεάζονται από αυτήν.

Ευκταίο είναι η πειθαρχική διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών ή τεσσάρων, εάν απαιτείται ανάκριση τρίτων. Η άμεση διαλεύκανση θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, θα προστατεύσει την προσωπικότητα του κατηγορούμενου υπαλλήλου και, επιπλέον, θα διασώσει το πληγωμένο κύρος του Δημοσίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη περαιτέρω στελεχωθεί μέσω αποσπάσεων προσωπικού το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που αποτελείται πλέον από 135 υπαλλήλους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αντίστροφα, τα Πειθαρχικά (α΄ και β΄ βαθμού) έχουν περιοριστεί σε 65 από 120 για λόγους ευελιξίας.

Πολύτιμα νέα εργαλεία είναι ο νόμος 4152/2013, που συνέτμησε τις χρονικές προθεσμίες, η ειδική εγκύκλιος με διευκρινίσεις, ο μόνιμος μηχανισμός ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας των υποθέσεων, αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων περιουσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων, της είσπραξης δημοσίων εσόδων, των προμηθειών, των δημόσιων-δημοτικών έργων κ.ά.

Υπό εξέταση υποθέσεις

Στα πειθαρχικά συμβούλια βρίσκονταν τον Μάρτιο 2013 υπό εξέταση 2.127 υποθέσεις και στα τέλη Ιουνίου 1.920. Το τελευταίο διάστημα εξετάστηκαν συνολικά 500 υποθέσεις, 350 πρωτοβάθμια (α΄ εξάμηνο του 2013) και 150 δευτεροβάθμια (Απρίλιος - Ιούνιος 2013). Κατά μέσον όρο, ο ρυθμός εξέτασης προσδιορίζεται σε 200 (α΄ βαθμός) και 50 (β΄ βαθμός) μηνιαίως. Φαίνεται, όμως, ότι και η διαδικασία άσκησης ποινικών διώξεων «ξεμπλοκάρει», καθώς τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν ασκηθεί από τις εισαγγελικές αρχές διώξεις σε 500 υπαλλήλους, αριθμό σχεδόν ίσο (540) με όσους είχαν διωχθεί παλαιότερα σε διάστημα πέντε ολόκληρων ετών (2007-11)

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...