Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Χτύπησε «κόκκινο» η ανασφάλιστη εργασία - «Πιάνει» το 40%

Βάσει των τελευταίων στοιχείων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, από το 25% που ήταν το 2010, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η μαύρη εργασία εκτινάχτηκε στο 38,4%.

Αναλυτικά, η εξέλιξη της ανασφάλιστης εργασίας σύμφωνα με το ΣΕΠΕ:
•2010: 25%
•2011: 30%
•2012: 36,2%
•2013: 1ο εξάμηνο 38,4%

Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι 550.000 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι έχουν ως αποτέλεσμα ετήσιες απώλειες εσόδων από φόρους της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία σε περιοχή της Κρήτης, σε σύνολο 51 εργαζομένων εντοπίσθηκαν 49 ανασφάλιστοι. Ο νόμος πάντως δίνει τη δυνατότητα, πέραν του καταλογισμού διοικητικών προστίμων, να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη εργοδότες που παρανομούν ιδιαίτερα αν απασχολούν αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Οι λεπτομέρειες των ελέγχων που ξεκινούν την 1η Αυγούστου καθορίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, για περιπτώσεις αδήλωτης απασχόλησης, το α’ εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πράξεις επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πράξεων επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Παράλληλα, για πρώτη φορά, το ΣΕΠΕ έχει προβεί στο κλείσιμο 28 επιχειρήσεων για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. «Με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα θα συνεχίσουμε, γιατί πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» υποστήριξε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, με την κινητοποίηση του υπουργείου Εργασίας για την εντατικοποίηση και το συντονισμό των ελέγχων, αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα. «Περισσότερα όμως αποτελέσματα θα φέρει η ίδια η υπεύθυνη στάση των εργοδοτών που καλούνται να συμμορφωθούν άμεσα με αυτά τα οποία απαιτεί η ίδια η κοινωνία και η κατάσταση της χώρας» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης απασχόλησης και, γενικότερα, η αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο.

Αναδημοσίευση από The Press Project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...