Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Βρούτσης: Δεν μειώνονται κατώτατοι μισθοί και συντάξεις

Μετά το 2016 θα επανεξεταστεί το θέμα του κατώτατου μισθού

Θετικό κλίμα στις συνομιλίες με την τρόικα διαπίστωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και διαβεβαίωσε ότι δεν τέθηε θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης, ούτε θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ). Πηγές του υπουργείου σχολίαζαν ότι ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016. Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το κλίμα σε ό,τι αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας είναι θετικό» σχολίασε ο Γιάννης Βρούτσης μετά τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της τρόικας. Ως προς η θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών υπουργών, ώστε να νομοθετηθεί άμεσα με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έθεσε θέμα επανεξέτασης των ανώτατου ορίου στις απολύσεις. Διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από πλευράς υπουργείου Εργασίας και οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων. Αποφασίστηκε όμως η σταδιακή επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, σε εναρμόνιση με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών. ( Ελλάδα και η Ολλανδία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, όπου απαιτείται υπουργική απόφαση για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να έχει πετύχει τους στόχους ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν το θέμα της υστέρησης στα έσοδα των Ταμείων. Συζητήθηκε πάντως το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, υπέρ του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών που προβλέπονταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...