Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Προεκλογικές «βιταμίνες» 2,3 δισ. για 520.000 θέσεις εργασίας

Τρόμαξαν και οι κυβερνώντες από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκάλεσαν η συρρίκνωση των μισθών και η έμμεση φορολογία και σπεύδουν τώρα να λάβουν μέτρα ανακούφισης των ανέργων.
Γ. Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης αναζητούν και τη λαϊκή συνοικία απ' όπου θα αναγγείλουν τα μέτρα που θα λάβουν κατά της ανεργίας Τρεις μόλις εβδομάδες προ των τοπικών εκλογών, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συγκαλεί τη Δευτέρα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ανακοινώσει 10 μέτρα προστασίας θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ.
Κοινοτικοί πόροι
Τα χρήματα προέρχονται κυρίως από κοινοτικούς πόρους, χωρίς να παραβλέπονται και οι κοινωνικοί, όπως οι εισφορές εργαζομένων και επιχειρήσεων (ΛΑΕΚ και έσοδα του ΟΑΕΔ), με στόχο τη διατήρηση ή τη δημιουργία 520.380 θέσεων εργασίας.
Η εμπλοκή Παπανδρέου δείχνει το βαθμό κινητοποίησης στο Μέγαρο Μαξίμου 10 ημέρες μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή, όπου προβλεπόταν άλλες 200.000 άνεργοι τη διετία 2011-12, συν τις 100.000 απολύσεις φέτος. Και συνολικά η επίσημη ανεργία υπολογίζεται στο 15,1% το 2012.
Προς τούτο διερευνάται κατά πόσο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μετά τη σύσκεψη υπό την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Λούκα Κατσέλη, Γ. Κουτρουμάνης) με το διοικητή του ΟΑΕΔ Η. Κικίλια κ.ά., μπορούν να γίνουν από κάποια λαϊκή συνοικία η οποία πλήττεται από την ανεργία.
Στα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται:
Λογαριασμός ΙΚΑ - ΟΑΕΔ
1 Πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα είναι 992.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.
2 Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση 50.000 ατόμων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας. Η δαπάνη των 25.000.000 ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα βαρύνει τον ΟΑΕΔ.
3 Πρόγραμμα κατάρτισης σε επιχειρήσεις 50 εργαζομένων και άνω εργαζομένων, με έμφαση σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Τα προγράμματα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ και αφορούν 14.000 ωφελούμενους.
4 Ενεργοποιούνται προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 49 εργαζομένους, με 18.000 ωφελούμενους.
5 Προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης των νέων ηλικίας έως 24 ετών στην αγορά εργασίας. Η διάρκεια της σύμβασης αυτής μπορεί να ανέρχεται σε 12 μήνες και, εφ' όσον μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας, η διάρκεια της επιχορήγησης φτάνει τους 24 μήνες.
Αποφυλακισμένοι
6 Πρόγραμμα επιχορήγησης 800 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, ανέργων, ατόμων με αναπηρίες, απεξαρτημένων και αποφυλακισμένων και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας.
7 Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών, με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 άνεργων ατόμων με αναπηρίες.
8 Ειδικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 600 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις «Ασπίς Πρόνοια», «Σκούρτης», «Γενική Ενωση -General Union» και 200 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από την επιχείρηση «Commercial Value».
9 Τοπικό πρόγραμμα για 680 εργαζόμενους σε διάφορες επιχειρήσεις του νόμου Θεσσαλονικής.
10 «Επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας, με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για την εργασία και την επαγγελματική κατάρτιση του ανέργου που διαλέγει ο ίδιος. Το πρόγραμμα αφορά 10.000 ωφελούμενους.* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...