Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Eπέκταση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανέργων

Νομοθετική ρύθμιση για την παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε όλους τους ανέργους πέραν της διετίας προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στη ΝΕΤ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ το μέτρο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα αφορά σε πρώτη φάση όλους τους βεβαιωμένους ανέργους. Μελετώνται η χρονική διάρκεια της κάλυψης καθώς και τρόποι να ενταχθούν στο μέτρο και άλλες κατηγορίες ωφελουμένων, όπως οι ευκαιριακά εργαζόμενοι που δεν θεωρούνται άνεργοι αλλά και δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ώστε να μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας.

Στόχος, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, είναι να συμπεριληφθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, χωρίς όμως να αυξηθεί υπερβολικά το κόστος ή να ενισχυθεί η φοροδιαφυγή και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται μεταξύ άλλων και η εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων, όπως τα εισοδήματα και η περιουσιακή κατάσταση.

Διετής ιατροφαρμακευτική κάλυψη μετά τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας παρέχεται μέχρι στιγμής μόνο από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους από 30 μέχρι και 65 ετών με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Να έχουν πραγματοποιήσει, στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, 600 μέρες εργασίας ή δυο χρόνια και το κατώτατο όριο των 600 ημερών εργασίας αυξάνεται ανά 120 ημέρες ή τέσσερις μήνες κάθε χρόνο, μετά τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.

β. Να μην ασφαλίζονται για οποιοδήποτε λόγο στο δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...