Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Από τον ΟΑΕΕ ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων


Στις 15 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα ξεκινήσει η εφαρμογή τη νέας ρύθμισης για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών.

Για προκλητή συνταγογράφηση και ενδεχομένως το οργανωμένο έγκλημα στον ΟΑΕΕ εξαιτίας της πολυφαρμακίας έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Λοβέρδος. Υποστήριξε επίσης ότι αυτός είναι ο πιθανώς ο λόγος που στον ΟΑΕΕ δεν εκφράστηκε η μείωση των δαπανών υγείας κατά 20% που σημειώθηκε σε άλλα ταμεία.

Το μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό, αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου ένα δισ. ευρώ κατά έτος.

Η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Βρέττα ανέφερε ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ξεκινά από τον ΟΑΕΕ γίνεται επειδή σε ΙΚΑ και ΟΓΑ διαπιστώνεται σημαντική μείωση δαπανών υγείας πάνω από 20% τους τελευταίους μήνες. Στο Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών δεν συμβαίνει το ίδιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές απώλειες χρημάτων.

Όπως αναφέρθηκε η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε για το 2009 σε 5 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά. Το ύψος της δαπάνης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατευθυνόμενη, η προκλητική, η παράνομη συνταγογράφηση, η εικονική χρήση συνταγών ή η χρήση τους για άλλους σκοπούς. Το μερίδιο των παραπάνω στη δαπάνη ισοδυναμεί με το 20-25% του συνόλου της.

Η κα. Βρέττα, τόνισε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το κόστος του ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος έθεσε ως επόμενο στόχο του υπουργείου τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνταξιούχων και την έναρξη διαδικασιών για απογραφή όλων όσων λαμβάνουν σύνταξη.

Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου το σχετικό σχέδιο νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...