Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Βρούτσης: Στα 7,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα από εισφορές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Στα 7,9 δισ. ευρώ φθάνει το έλλειμμα από εισφορές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, τη στιγμή που... τα ταμειακά διαθέσιμα του Ιδρύματος φθάνουν τα 225 εκατ. ευρώ.
Έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κώστα Μαρκόπουλου για το ταμειακό πρόβλημα του ΙΚΑ παραθέτει στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα και τις ταμειακές διευκολύνσεις από άλλα ταμεία.

Όπως, ειδικότερα, γίνεται γνωστό από τον υπουργό Εργασίας, τα ταμειακά διαθέσιμα του ΙΚΑ με ημερομηνία 31.3.2013 ανέρχονται στα 225.260.326,91 ευρώ. Οι πραγματοποιήσεις των στόχων επί του προϋπολογισμού του Ιδρύματος για το α΄ τρίμηνο 2013 δείχνουν αύξηση στα έσοδα κατά 8,23%, αύξηση όμως και για τις δαπάνες κατά 8,25%.

Οι ταμειακές διευκολύνσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από το ΤΑΠ-ΔΕΗ ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011 και από το ΕΤΕΑ τον Αύγουστο του 2011. Πρόκειται για δανεισμούς μικρής διάρκειας (δύο εβδομάδες κατά μέσο όρο). Όπως διευκρινίζει ο κ. Βρούτσης, το Σεπτέμβριο του 2012 τα δάνεια από το ΤΑΠ-ΔΕΗ και το ΕΤΕΑ ανέρχονταν σε 220 εκατομμύρια ευρώ και τον Απρίλιο του 2013 σε 390 εκατομμύρια ευρώ. Περαιτέρω, ο τρέχων δανεισμός από τα Ταμεία λήγει την 8.5.2013 και είναι διάρκειας 13 ημερών.

Από τα στοιχεία που τηρούνται στο Ίδρυμα, τα οποία μεταβάλλονται διαρκώς λόγω καταβολών αλλά και της βεβαίωσης νέων καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, το συνολικό καθυστέρημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανέρχεται στο ύψος των 7.905.641.357,74 ευρώ (αντληθέν στοιχείο έως 29.3.2013).

Ο εισπρακτικός μηχανισμός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διάγει θετική εισπρακτική πορεία, συγκρίνοντας τα στοιχεία κατά μήνα αλλά και σε ετήσια βάση με τα προηγούμενα οικονομικά έτη, αναφέρει στο έγγραφο ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι «παρά τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, με αντίκτυπο στον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, στους εργοδότες αλλά και στην συντριπτική πλειοψηφία των φυσικών και νομικών προσώπων, οι οφειλέτες ανταποκρίνονται στην καταβολή των εισφορών τους, αλλά και στην τακτοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών μέσω των πάγιων αλλά και των ευνοϊκών ρυθμίσεων που κατά καιρό έχουν ψηφιστεί από το υπουργείο.

Ο βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος στην ερώτησή του εξέφραζε την ανησυχία του για το έντονο πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας του ΙΚΑ επικαλούμενος δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία απαιτήθηκε δάνειο 390 εκατομμυρίων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ για να πληρωθούν οι συντάξεις του Απριλίου.
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...