Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Έρχονται καταργήσεις - εξπρές στο Δημόσιο με μία... υπουργική απόφαση


Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εκτός από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που «πυροδότησε», ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο για καταργήσεις - εξπρές φορέων του Δημοσίου και απολύσεις δεκάδων υπαλλήλων...

Πλέον με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες, είναι στη διακριτική ευχέρεια των συναρμόδιων υπουργών, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και οι δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως και των θυγατρικών εταιρειών των εν λόγω φορέων οι οποίες αναμένεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.

Ειδικότερα, η επίμαχη ΠΝΠ προβλέπει ότι κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζει ποια θα είναι η «τύχη» των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κτλ., των εργαζομένων σ' αυτές, των περιουσιών τους, των υποχρεώσεών τους, σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσής τους, όπως επίσης θα καθορίζεται και η διακοπή της λειτουργίας τους. Επίσης, θα καθορίζεται και η «τύχη» των θυγατρικών εταιρειών των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ.
«Η ΠΝΠ διευκολύνει προς την κατευθυνση των καταργήσεων»

Το γεγονός πως η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διευκολύνει στην κατεύθυνση, όχι τόσο της συγχώνευσης, όσο της κατάργησης δημόσιων φορέων επισημαίνει, μιλώντας στο newpost, ο συνταγματολόγος, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Να σας θυμίσω πως από το 2011 είχαμε υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπαν τη συγχώνευση οργανισμών», τονίζει και επαναλαμβάνει πως πλέον «η ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών και τον συναρμόδιο υπουργό να κλείνουν δημόσιους φορείς με μία κοινή υπουργική απόφαση».

Στο σημείο αυτό, ο συνταγματολόγος κάνει λόγο για δύο προβλήματα νομιμότητας, που δημιουργούνται σε αυτή τη περίπτωση. «Η συγκεκριμένη απόφαση αφαιρεί από τη Βουλή τη νομοθετική αρμοδιότητα ενώ παράλληλα εξουδετερώνει τον έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και συμπληρώνει πως «αντί να δημιουργεί γνωμοδοτική διαδικασία, την ακυρώνει».
«Μοναδική η περίπτωση της ΕΡΤ»

«Μοναδική περίπτωση» χαρακτηρίζει την ΕΡΤ ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης, ο οποίος αναφέρει, με δηλώσεις του στο newpost, πως η ιδιαιτερότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι οι μαζικές απολύσεις που έγιναν από έναν δημόσιο φορέα.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο κ. Περπατάρης οι απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ θα μπορούσαν να θεωρηθούν «άκυρες» καθώς το εργατικό δίκαιο, προβλέπει την ημέρα που κλείνει η εταιρεία να καταβάλλεται η αποζημίωση στους υπαλλήλους, είτε ολόκληρο το ποσό, είτε η πρώτη δόση της αποζημίωσης. «Στην συγκεκριμένη περίπτωση μένουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι» καταλήγει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο εργατολόγος Δημήτρης Βερβεσσός σημειώνει πως «οι αποζημιώσεις μπορούν να καταβληθούν στους εργαζομένους εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου».

Μιλώντας στο newpost, ο κ. Βερβεσσός κάνει λόγο για «άκυρες απολύσεις στην ΕΡΤ» καθώς όπως υποστηρίζει σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Οδηγία που ενσωματώθηκε σε Προεδρικό Διάταγμα της χώρας μας, σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις από τη διοίκηση με διάρκεια μέχρι έναν μήνα, ώστε να καθοριστεί η τύχη των εργαζομένων που θα απολυθούν, προτού εγκριθεί η σχετική απόφαση.

Μάλιστα, ο κ. Βερβεσσός επικαλείται αποφάσεις του Αρείου Πάγου που δικαίωσαν τις προσφυγές εργαζομένων σε αντίστοιχες περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων.
Στο πλευρό των εργαζομένων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Τη συμπαράσταση τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ εξέφρασαν, μιλώντας στο newpost, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Τσικρικάς.

«Πλέον τίθεται θέμα δημοκρατίας καθώς αμφισβητούνται οι θεσμοί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε νομικό μέσο για να δικαιωθούν.

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορά όλες τις ΔΕΚΟ» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και καταλήγει, λέγοντας: «Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ και μετά θα αποφασίσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Τσικρικάς, χαρακτηρίζει «τραγική εξέλιξη για τη χώρα μας» την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ και μιλώντας στο newpost, τονίζει: «Δεν μπορούν να νομοθετούν κάθε τόσο και να παρακάμπτουν την Βουλή. Εμείς αυτή την τακτική την έχουμε καταγγείλλει πολλές φορές».

Ο κ. Τσικρικάς κάνει λόγο για «ζήτημα τεράστιας εθνικής σημασίας» ενώ αναφέρεται και στις ενδοκυβερνητικές τριβές που έχει δημιουργήσει η εν λόγω απόφαση, σημειώνοντας πως «πλέον η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη και δεν νομιμοποιείται». «Κινούνται στα όρια καταπάτησης του Συντάγματος» προσθέτει.

«Πρέπει να συντονίσουμε τον αγώνα μας. Είμαστε με το "όπλο" ανα χείρας ανά πάσα στιγμή» καταλήγει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία του πως η απόφαση αυτή θα επεκταθεί και στο στενό δημόσιο τομέα.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...