Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Τέλος και η επετηρίδα στο Δημόσιο

Σε διαβούλευση αναμένεται να θέσει σήμερα, Μ. Τρίτη η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου. τις τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίζουν ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργεί την επετηρίδα, όπως γράφουν σήμερα "Τα Νέα" και η επιλογή προϊσταμένων πλέον θα μπορεί να γίνεται ανεξάρτητα, ανοίγοντας το δρόμο σε νέους, απόφοιτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Θα δοθεί δηλαδή η δυνατότητα σε νέους υπαλλήλους με αυξημένα προσόντα να καταλαμβάνουν θέσεις τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών, χωρίς την απαίτηση συμπλήρωσης δεκαετιών προϋπηρεσίας. Έτσι, με το νέο σύστημα θα ψαλιδίζονται τα μόρια για τα έτη υπηρεσίας, ενώ θα ενισχυθεί η βαρύτητα των κριτηρίων.

Το νομοθέτημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί ουσιαστικά θεσμικό νόμο με τον οποίο θα δίνεται η εξουσιοδότηση για έκδοση προεδρικών διαταγμάτων στα οποία θα αποτυπώνονται τα νέα οργανογράμματα στα 16 υπουργεία και στη Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η δομή τους θα έχει κατά μέσο όρο σχεδόν 50% λιγότερες οργανικές μονάδες, αλλά και μειωμένο προσωπικό.

Το σχέδιο νόμο θα αναδεικνύει το πλαίσιο κριτηρίων αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας, πάγιου δημοσιονομικού οφέλους, μείωσης λειτουργικών δαπανών, ενώ δίνει έμφαση στον προγραμματισμό θέσεων και στελέχωσης προσωπικού.
Παράλληλα, θα υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού σχετικά με την παροχή αναρρωτικών αδειών (ρυθμίσεις για τις υγειονομικές επιτροπές).

Το κύριο μέρος του προς κατάθεση σχεδίου νόμου θα αφορά την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, όπου θα αποτυπωθούν οι νέοι οργανισμοί των υπουργείων, με τα περιγράμματα θέσεων και την ανακατανομή προσωπικού στις νέες διευθύνσεις.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...