Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Μέχρι 7 έτη μπορούν να αναγνωρίζουν οι εργαζόμενοι για ταχύτερη συνταξιοδότηση

Ευνοϊκές αλλαγές στην εξαγορά του πλασµατικού χρόνου για ταχύτερη συνταξιοδότηση στον ιδιωτικό τοµέα, προβλέπει το νοµοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Τα Νέα, το νοµοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς έως πέντε πλασµατικών ετών για τη γέννηση παιδιών και στον ιδιωτικό τοµέα.Με τις αναγνωρίσεις πλασµατικών χρόνων που το 2015 θα φτάνουν τα 7 στον ιδιωτικό τοµέα και τα 12 στον δηµόσιο, οι ασφαλισµένοι θα µπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε χαµηλότερα όρια ηλικίας απ' αυτά που προβλέπουνοι τελευταίοι ασφαλιστικοί νόµοι.Σημειώνεται ότι τα νέα πλασµατικά χρόνια µπορούν να «αξιοποιήσουν» όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1/1/2011.Από 1/1/2011 οι ασφαλισµένοι µπορούν να αναγνωρίσουν:
*4 έτη, όσοιθεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µεπροϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2011.
*5 έτη, όσοιθεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µεπροϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2012.
*6 έτη, όσοιθεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µεπροϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2013.
* 7 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2014 και εφεξής.
Πέραν του χρόνου πραγµατικής ή προαιρετικής ασφάλισης, µπορούν να αναγνωριστούν χρόνια των εξής κατηγοριών:
1. O χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
2. O χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
3. O χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και µέχρι 300 ηµέρες.
4. O χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και µέχρι 300 ηµέρες.
5. O χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και µέχρι δύο έτη.
6. O χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός µόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής ή διπλώµατος επαγγελµατικής κατάρτισης µεταδευτεροβάθµιου Iνστιτούτου Eπαγγελµατικής Kατάρτισης κ.ά.
7. O χρόνος χωρίς ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, µετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή στο ∆ηµόσιο και ο οποίος δεν µπορεί να είναι λιγότερος από έναν πλήρη ηµερολογιακό µήνα σε κάθε περίπτωση κενού ασφάλισης µεταξύ περιόδων ασφάλισης.
8. O προβλεπόµενος από την EΓΣΣE χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας (119 ηµέρες).
9. O χρόνος απεργίας.
10. O πλασµατικός χρόνος για τα παιδιά: ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόµενο και µέχρι τα τρία (συνολικά, τρία χρόνια για δύο παιδιά και πέντε για τρία).
11. O χρόνος µαθητείας µέχρι δύο έτη.
12. O χρόνος αποδεδειγµένης άσκησης επαγγελµατικής δραστηριότητας των ασφαλισµένων του OAEE πριν από την εγγραφή σταµητρώα του TEBE, του TAE ή του TΣA, για τον οποίο δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.
13. O χρόνος ανασφάλιστης εργασίας (έως τρία χρόνια) για εκδότες και συντάκτες εφόσον δεν είχαν αναγνωρίσει τρία χρόνια στο παρελθόν (το ποσοστό εξαγοράς φτάνει το 16% επί των αποδοχών στα Ταµεία κύριας ασφάλισης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...