Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Και κομμένο το επίδομα αδείας και ένα μήνα αργότερα!

Μ' ένα μήνα καθυστέρηση το επίδομα αδείας στον ΟΑΕΕ και σ’ άλλα μικρότερα ταμεία

SOS εκπέμπει ακόμα μια φορά η διοίκηση του ταμείου  των ελεύθερων επαγγελματιών που έστειλε επιστολή στο υπουργείο Oικονομικών ζητώντας να εισπράξει τα τελευταία 100 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο ταμείο από τη φετινή κρατική επιχορήγηση ώστε να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις.

Ενδεικτικό της ένδειας που επικρατε στο ταμείο στον ΟΑΕΕ είναι ότι ακόμα και το "ψαλιδισμένο " επίδομα αδείας των 200 ευρώ θα χορηγηθεί με καθυστέρηση ενός μήνα (αντί της  1η Ιουλίου, θα δοθεί την 1η Αυγούστου).
Με καθυστέρηση θα χορηγηθεί το επίδομα και σε άλλα ταμεία! 

Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι πρέπει να ελεγχθούν τα στοιχεία των δικαιούχων καθώς το επίδομα δε δικαιούνται οι κάτω των 60 ετών και οι δικαιούχοι συντάξεων άνω των 2.500 ευρώ.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η έλλειψη ρευστότητα ταλανίζει τα ταμεία. Πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει και το ΙΚΑ στο τέλος του καλοκαιριού ενώ  το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου ψάχνει δανεικά για να πληρώσει τα εφάπαξ των υπαλλήλων που αποχωρούν μαζικά.

Η καθυστέρηση φτάνει τα 2 χρόνια ενώ ως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις για  συνταξιοδότηση θα
φτάσουν τις 35000.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 440 άτομα ήδη απεβίωσαν μέσα στο 2010 χωρίς να προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ τους.
Η Τρόικα στο ΙΚΑ

Πάντως ο  τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για τις οριστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό έχει ήδη αρχίσει.

Οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών , επισκέφθηκαν σήμερα το ΙΚΑ  για να ελέγξουν την οικονομική πορεία του ιδρύματος (δαπάνες και έσοδα) ενώ  Τετάρτη ή Πέμπτη θα γίνουν οι κρίσιμες συναντήσει για να " κλειδώσουν " και τα τελευταία ανοιχτά θέματα του ασφαλιστικού.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε - από τη Γενεύη όπου βρίσκεται για το συνέδριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας - ότι έχει κλείσει η συμφωνία με τον Όλι Ρεν.

Αμέσως μετά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προωθηθούν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό του δημοσίου και των ενστόλων.

Έως και 5 χρόνια ανά έτος θα επιβαρυνθούν, αρχής γενομένης από το 2011, οι γυναίκες υπάλληλοι του δημοσίου
ώστε τα όρια ηλικίας τους να εξισωθούν έως το 2013 με των αντρών συναδέλφων του.

Νέα αυξημένα όρια θα προβλέπονται και για τους άντρες. Έτσι, και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνταξιοδοτούνται πλέον στα 60  με 40χρόνια ασφάλισης και στα 65 σε κάθε άλλη περίπτωση .

Όσο για το ποσό της σύνταξης, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και τα πέναλτι της πρόωρης συνταξιοδότησης, θα σημειώσει δραματική μείωση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, στο στόχαστρο θα μπουν και οι ένστολοι, που θα χάσουν τα πλασματικά χρόνια στην
ασφάλισή τους και θα υποχρεωθούν να βγαίνουν στη σύνταξη έως και 10 χρόνια αργότερα.

Ψαλίδισμα θα υποστούν και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν μέχρι τώρα δικαστικοί, υπάλληλοι της βουλής και δήμαρχοι και νομάρχες. Και γι αυτές κατηγορίες το πλαφόν στο ύψος της σύνταξης σύμφωνα με το μνημόνιο δε θα ξεπερνά τα 2523 ευρώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...