Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Eργαζόμενοι ΥΠΠΟ: «Δεν θα γίνουμε θυσία στα σχέδιά τους»


Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία την Παρασκευή, αντιδρώντας... στην ένταξη 500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Σε ανακοίνωσή τους με τίτλο «Σταματήστε τις ανθρωποθυσίες στην Ελλάδα» οι εργαζόμενοι αναφέρουν:

«Η Τρόικα διατάζει, η κυβέρνηση εκτελεί: Να απολυθούν άλλοι 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ως Ιφιγένειες προκειμένου να "εξευμενιστούν" οι αγορές. Να συρρικνωθούν οι υπηρεσίες του Πολιτισμού προκειμένου να "πιάσουμε τους στόχους" του προγράμματος διάσωσης.

» Στους 19.000 αρχαιολογικούς χώρους και τα 210 Μουσεία της χώρας δουλεύουν 6.900 αρχαιολόγοι, συντηρητές, διοικητικοί, αρχαιοφύλακες, μαρμαροτεχνίτες, τεχνίτες ανασκαφών. Όλοι εμείς τα τελευταία τρία χρόνια ζούμε μια τεράστια αλλαγή: οι μισθοί μας μειώθηκαν, οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι απολύθηκαν, το προσωπικό δεν επαρκεί, οι Υπηρεσίες μας δεν έχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη και συχνά αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε τζάμπα ή βάζουμε και από την τσέπη μας προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά μας.

» Δεν είμαστε υπεράριθμοι, δεν θα γίνουμε θυσία στα σχέδιά τους.

» Μας ζητούν 500 απολύσεις, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία λογική. Απολύσεις προσωπικού που δουλεύει χρόνια στην πολιτιστική κληρονομιά, που αγαπάει τη δουλειά του και την κάνει όσο πιο καλά μπορεί, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες.

» Μας ζητούν απολύσεις που δεν θα συνεισφέρουν σε τίποτα στα ταμεία του κράτους: αν αφήσουν κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, αν σταματήσουν τις ανασκαφές, απλώς θα μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου.

» Καταργούν ολόκληρες υπηρεσίες, που πάντοτε δούλευαν με τον καλύτερο τρόπο. Καταργούν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακρόπολης, την αρχαιότερη Εφορεία Αρχαιοτήτων, που είναι αρμόδια για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Καταργούν την Εφορεία Αρχαιοτήτων που είναι υπεύθυνη για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη και τις βυζαντινές αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές του ΜΕΤΡΟ. Γιατί άραγε; Καταργούν τα Τμήματα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Προβολής στα Μουσεία, τα τμήματα που ανοίγουν τα μουσεία με εκδηλώσεις στο κοινό. Πού στοχεύουν;
Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα!

» Όταν επισκέπτεσαι έναν αρχαιολογικό χώρο, όταν πηγαίνεις σε ένα μουσείο, όταν πηγαίνεις σε μια συναυλία, έχεις ποτέ σκεφτεί πόσοι άνθρωποι έχουν δουλέψει για να μπορέσεις εσύ να απολαύσεις την επίσκεψή σου; Δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπεις: οι φύλακες, οι ξεναγοί, οι ταξιθέτες. Είναι πολλοί περισσότεροι: Επιστήμονες που ανέσκαψαν, μελέτησαν και ερμήνευσαν. Εργατοτεχνίτες που έκαναν την ανασκαφή. Μηχανικοί που φρόντισαν την αναστήλωση. Συντηρητές που έφεραν και πάλι στη ζωή τα ευρήματα. Αυτοί που σχεδίασαν την έκθεση του Μουσείου, αυτοί που το κρατούν καθαρό, αυτοί που υποστηρίζουν διοικητικά τη λειτουργία του. Αυτοί είμαστε.

» Τα μνημεία έχουν φωνή, τη δική μας!

» Ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας, για να πούμε όχι στις απολύσεις, όχι στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί τα πάντα και παράγει μόνο φτώχεια. Χτες ήταν στην Ελλάδα, σήμερα είναι σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να τους σταματήσουμε».

Eργαζόμενοι-ες Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...