Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Κεγκέρογλου: «Καμία μείωση στον κατώτατο μισθό και τη βασική σύνταξη»

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου στη Βουλή, διαψεύδοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του κατώτατου βασικού μισθού ή της βασικής σύνταξης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών.


 Ακόμα, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το σύστημα ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου, οπότε θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης.


 Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να απαντήσει «αν συζητά με την τρόϊκα νέα αντεργατικά μέτρα και αν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού».

 Απαντώντας ο Βασίλης Κεγκέρογλου παραδέχτηκε ότι «πράγματι ορισμένα θέματα από αυτά, είναι στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται», σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει:

 «Στη δημόσια συζήτηση δεν αρνήθηκα ότι τίθενται τέτοια ζητήματα. Η θέση μας, όμως, είναι ξεκάθαρη και για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για τον κατώτατο μισθό. Σε καμία περίπτωση, μέχρι το 2017, δεν θα υπάρξουν αλλαγές που δεν θα στοχεύουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

 Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ακόμα ότι «υπάρχουν έμμεσες ή άμεσες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί», προσθέτοντας ότι «για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τη δράση μας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μειωθούν».

 Όπως τόνισε ο υφυπουργός, ο βασικός κατώτατος μισθός των 586 ευρώ θα ισχύει μέχρι το 2017 οπότε και θα εξεταστεί ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού του.

 «Μέχρι τότε έχουμε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σε σχέση με τον βασικό μισθό χρόνο. Ελπίζουμε και επιδιώκουμε ότι τότε και οι συνθήκες θα είναι καλύτερες για να βελτιωθεί ο βασικός μισθός», επισήμανε.

 Εξάλλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε λόγο για πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της σύνταξης, που φθάνουν, όπως είπε ακόμα και στα τέσσερα χρόνια, τονίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν στο ΙΚΑ 65.000 αιτήσεις για τη βασική σύνταξη και 55.000 για την επικουρική σύνταξη.

 Ο υφυπουργός απάντησε ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν οριστικά μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ψηφιοποίησης των στοιχείων όλων των ασφαλισμένων.

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος υποστήριξε, εξάλλου, ότι η βασική σύνταξη θα καταργηθεί από 1/1/2015 για όλους του συνταξιούχους, καθώς θα περιοριστεί η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία.
Απαντώντας, ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι δεν είναι σωστό να καλλιεργείται κλίμα αδικαιολόγητης ανασφάλειας με επίκληση λανθασμένων στοιχείων, καθώς, όπως είπε, το θέμα αυτό αφορά 2,5 εκατομμύρια Έλληνες.

«Η κρατική χρηματοδότηση και για το 2014 και για το 2015 που αφορά τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είναι προσδιορισμένη, είναι συγκεκριμένη και είναι 9 δισ. 700 εκατ. ευρώ, πλην του δημοσίου που είναι επιπλέον άλλα 5 δισ., ενώ τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων φθάνουν στα 12 δισ. 100 εκατ. ευρώ. Για να φύγει κάθε σκιά και να μην υπάρχει αβεβαιότητα τονίζω ότι τα ποσά αυτά υπερκαλύπτουν πλήρως τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και δεν υπάρχει κανένα θέμα στο να δημιουργηθεί κενό με τη χρηματοδότησή του τα επόμενα χρόνια», απάντησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...