Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Στη διαθεσιμότητα ακόμη και ανάπηροι και πολύτεκνοι

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ανάπηροι, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση όμως ότι έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ. Επίσης οι προστάτες των μονογονεϊκών οικογενειών που έχουν στην ευθύνη τους τη φροντίδα ανήλικων παιδιών για να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα πρέπει να έχουν απόφαση δικαστηρίου -και μάλιστα τελεσίδικη- με την οποία ορίζονται δικαστικοί συμπαραστάτες.

Αυτές είναι μερικές από τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με την εφαρμογή στο Δημόσιο του προγράμματος της διαθεσιμότητας από το τέλος του Σεπτεμβρίου, οι οποίες κατά βάση δυσαρέστησαν τις ειδικές ομάδες των δημοσίων υπαλλήλων (κυρίως τριτέκνους, μονογονεϊκές και αναπήρους), αφού για αρκετούς από αυτούς αποδεικνύεται... άνθρακες ο θησαυρός των προστατευτικών διατάξεων.

Ετσι, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα υπάλληλοι που είναι πολύτεκνοι (τέσσερα παιδιά και άνω) ή τρίτεκνοι, πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ. Για να συμπληρώσει κάποιος υπάλληλος αυτήν την προϋπόθεση πρέπει οπωσδήποτε να έχει σύζυγο που δεν εργάζεται, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποκλείονται της ευεργετικής διάταξης διότι ξεπερνούν κατά λίγα ευρώ το πλαφόν των 12.000 ευρώ.

Η ίδια προϋπόθεση του εισοδηματικού κριτηρίου των 12.000 ισχύει για όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων, δηλαδή και για τους αναπήρους και για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Ειδικότερα για τις μονογονεϊκές οικογένειες ζητείται η απόφαση από τα δικαστήρια να είναι τελεσίδικη, έτσι μια μερίδα υπαλλήλων που είναι κατ' ουσίαν μονογονεϊκές οικογένειες αλλά δεν έχουν τελεσίδικες αποφάσεις δεν εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα.

Αλλες διευκρινίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος της διαθεσιμότητας είναι οι εξής:

* Με την έναρξη της διαθεσιμότητας θα εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις κατάργησης του συνόλου των θέσεων της ειδικότητας που καταργείται και θα αναρτηθούν στη «Διαύγεια», συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται. Ολες οι διαπιστωτικές πράξεις θα κοινοποιηθούν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

* Θα εκδοθούν ατομικές διαπιστωτικές πράξεις θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργούνται και θα αναρτηθούν στη «Διαύγεια».

* Υπάλληλος ο οποίος κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εν μέσω διαθεσιμότητας, υποβάλλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης.

* Οι υπάλληλοι που έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή παιδί με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα μόνον αν ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

* το εισοδηματικό κριτήριο των 12.000 ευρώ ετησίως,

* αν πρόκειται για ανάπηρο παιδί, αυτό πρέπει να μένει στο ίδιο σπίτι με τον υπάλληλο-γονέα,

* ο υπάλληλος πρέπει να προσκομίσει στην υπηρεσία πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ που να ορίζει ότι η αναπηρία είναι σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Το πιστοποιητικό πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ ή έστω να αφορά το χρονικό διάστημα πριν από την 1η/1/2011. Η γνωμάτευση σε ισχύ πρέπει να φέρει την υπογραφή της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...