Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Σταϊκούρας: Όποιος δεν εφαρμόζει το ενιαίο μισθολόγιο, θα επιστρέφει τα χρήματα στο δημόσιο


Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας για όσους δεν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο, τονίζοντας ότι θα εντοπιστούν και κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα στο ελληνικό δημόσιο. 


«Οι νησίδες μη τήρησης του νόμου θα εντοπιστούν και θα αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος κατήγγειλε πως υπάρχουν οργανισμοί και φορείς που δεν δεν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο.


«Το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόζεται και όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρεκκλίνουν, επιστρέφουν τους δημόσιους πόρους και εναρμονίζονται» πρόσθεσε ο κ. Σταικούρας και παραδέχτηκε πως η Γενική Διεύθυνση Μισθών πραγματοποίησε ελέγχους σε 13 φορείς της γενικής κυβέρνησης που φέρονται πως ή δεν το εφάρμοσαν σωστά ή με οριακά ή έκαναν διασταλτική ερμηνεία του νόμου, και ανέφερε ότι εντοπίστηκε μία περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η διοίκηση του οποίου απομακρύνθηκε εξαιτίας, όπως είπε.

Οι έλεγχοι της Γενικής Διεύθυνσης Μισθών

Ο Χρ. Σταικούρας, αναφερόμενος στους 13 ελέγχους της Γενικής Διεύθυνσης Μισθών σε φορείς 6 Υπουργείων, είπε χαρακτηριστικά: «Από την κατ’ αρχήν εξέταση των μισθολογικών στοιχείων τους προέκυψε ότι ένας φορέας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν εφήρμοσε το ενιαίο μισθολόγιο.
Εξαιτίας αυτού του λόγου, απομακρύνθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο.
Οι υπόλοιποι το εφαρμόζουν χωρίς να έχουν, μέχρι στιγμής, προκύψει ουσιώδη ευρήματα που να έχουν σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα.
Τα ευρήματα που εντοπίσθηκαν, αφορούν:
- Περιπτώσεις αύξησης των αποδοχών που δόθηκε εφάπαξ και όχι τμηματικά όπως προβλέπεται από το ενιαίο μισθολόγιο.
- Μικρό αριθμό περιπτώσεων που κατετάγησαν Διευθυντές στον Α’ βαθμό και χορηγήθηκαν επιδόματα θέσεων ευθύνης ανώτερης κατηγορίας απ’ αυτήν στην οποία πραγματικά ανήκαν οι υπάλληλοι.
- Μία περίπτωση που χορηγούνταν πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση που δεν προβλεπόταν από το Νόμο.
- Δύο περιπτώσεις που έγινε εσφαλμένη κατάταξη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και δικηγόρων με έμμισθη εντολή στα μισθολογικά κλιμάκια.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν ενημερωθεί οι φορείς και έχει ζητηθεί να προβούν άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες και σε αναζήτηση των ποσών που τυχόν αχρεωστήτως κατεβλήθησαν.
Και, φυσικά, θα υπάρξει στενή παρακολούθηση της συμμόρφωσής τους.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διενέργεια ελέγχου για μισθολογική προσαρμογή καθεστώτος διαθεσιμότητας σε 4 φορείς, και πιο συγκεκριμένα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΤ και στον ΕΦΕΤ.
Παρατηρήθηκαν ορισμένες, λίγες, καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Νόμου.

Καθυστερήσεις που οφείλονται σε διοικητικά και τεχνικά ζητήματα και η διευθέτηση των οποίων δρομολογείται άμεσα.
Ειδικά στην περίπτωση του ΕΟΤ, όπου εμφανίσθηκε και το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύντομα, και μέχρι 18 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραμετροποίησης του ηλεκτρονικού συστήματος υποστήριξης μισθοδοσίας και πλήρους ένταξης της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα παρακολουθούν στενά τη συμμόρφωσή τους.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, και δη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να εντοπιστεί και να προσαρμοστεί κάθε νησίδα απόκλισης από το ενιαίο μισθολόγιο».

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου κρίνεται ικανοποιητική, σημειώνοντας ότι το μισθολογικό κόστος στη χώρα μας θα φτάσει το 2014 στο 8,5% του ΑΕΠ προσεγγίζοντας το μέσο όρο της ΕΕ έναντι 9,6% που ήταν το 2011.

Να περικόψετε τη μισθοδοσία προϊσταμένων που έχουν την ευθύνη μισθοδοσίας και να δείτε πόσο σύντομα θα έχετε τα στοιχεία» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. «Φοβάμαι πως ορισμένα ρετιρέ κλέβουν τόσα χρόνια το πετρέλαιο των φτωχών» πρόσθεσε, εννοώντας πως αυτά τα χρήματα που χάθηκαν τα 3 χρόνια που προηγήθηκαν θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος για επίδομα θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...