Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Η ΓΣΕΕ καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις σε διάλογο για τα εργασιακά

Επιστολή πρόσκληση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, με την οποία ζητά να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, απέστειλε προς τις εργοδοτικές οργανώσεις η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος. Η ΓΣΕΕ ζητά από τους προέδρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), να συναινέσουν σε νέα διαπραγμάτευση, με στόχο την επικαιροποίηση της προηγούμενης συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, που είχε υπογραφεί στις 2 Φεβρουαρίου.

Στις 3/2/2012, οι κοινωνικοί εταίροι είχαν απευθύνει από κοινού επιστολή στον τότε πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσαν, να διατηρηθούν οι όροι της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να μη μειωθεί ο βασικός μισθός να προστατευθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να εξασφαλισθεί η λειτουργία των φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής (Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας).

Στην σημερινή της επιστολή, η ΓΣΕΕ αναφέρει, ότι στην περίπτωση εκείνη, «ο κοινωνικός διάλογος και η συμφωνία που προέκυψε, ως αποτέλεσμά αυτού του διαλόγου, όδευσαν στον κάλαθο των αχρήστων καθώς ο κατώτατος μισθός νομοθετικά μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών, η μετενέργεια καταργήθηκε, οι φορείς κοινωνικής πολιτικής έκλεισαν».

Η νέα συμφωνία, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, θα πρέπει να επιδιώξει, «την αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, των πυλώνων του συλλογικού δικαίου και την στήριξη των δράσεων που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, όπως οι οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας».

Η παρέμβαση της ΓΣΕΕ γίνεται σε μια στιγμή που το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων στο ύψος του βασικού μισθού, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο δεύτερο Μνημόνιο, περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία το ύψος του βασικού μισθού, ορίζεται από την κυβέρνηση μετά από διαπραγμάτευση και με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αυτό σημαίνει, ότι η Κυβέρνηση μπορεί, αν χρειαστεί, να λάβει αποφάσεις παρακάμπτοντας τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως συνέβη κατά το πρόσφατο παρελθόν με την πράξη υπουργικού συμβουλίου, για τη μείωση του βασικού μισθού που εξέδωσε η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου.

Η ΓΣΕΕ προτείνει, η νέα σύμβαση «να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας υπό την αιγίδα του, ώστε, όπως αναφέρει, να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...