Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΓΕΝΟΠ: Επιμένει στις κινητοποιήσεις για τη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ


Νέες προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις εφόσον προχωρήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με οποιονδήποτε τρόπο απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Μαθιουδάκης τόνισε από την πλευρά του ότι «πρέπει να κινηθούμε με διαφορετικό τρόπο», αλλά και ότι «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ανακαλύψει τον τροχό», ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός επανέλαβε το αίτημα για σύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον της επιχείρησης, δήλωσε ότι δεν εκφράζεται ως ιδιοκτήτης της ΔΕΗ και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της αν επιχειρήσει να ξεπουλήσει έστω και ένα κομμάτι της ΔΕΗ» γιατί όπως είπε σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης η τιμή της κιλοβατώρας θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί.

Ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε αντίθετος σε κάθε σενάριο αποκρατικοποίησης (περαιτέρω πώληση μετοχών, πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εκχώρηση του μάνατζμεντ). Ζήτησε αποκατάσταση ίσων όρων ανταγωνισμού υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ επιδοτεί τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και πρότεινε να γίνουν προσλήψεις με τα κονδύλια (27 εκατ. ευρώ το χρόνο) που διατίθενται σήμερα για υπερωρίες.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου επεσήμανε ότι η κρίση έχει επηρεάσει και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και διαβεβαίωσε ότι οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν πρόσφατα (με εξασφάλιση δανειοδότησης για τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού) αποσόβησαν ανεπιθύμητες εξελίξεις και, αν χρειαστεί, θα συνεχιστούν. Δεσμεύθηκε, επίσης, για άρση των στρεβλώσεων και επιβολή κανόνων υγιούς ανταγωνισμού και πρόσθεσε πως αυτό που μπορεί να φαίνεται ως αρνητικό, στην πραγματικότητα θα δώσει ευκαιρία ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι αν δεν θεσπιστεί μηχανισμός διασύνδεσης των τιμών που διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις λιανικές τιμές, η αγορά δεν πρόκειται να απελευθερωθεί και η ΔΕΗ θα παραμείνει μονοπώλιο επί ζημία.

Οπως είπε, μετά την έξοδο από την αγορά ιδιωτών προμηθευτών η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί το 99% των καταναλωτών, ενώ σε επίπεδο παραγωγής το μερίδιό της έχει πέσει στο 75%. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε, επίσης, ότι μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους η επιχείρηση θα χρηματοδοτήσει φέτος τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ποσό της τάξης των 250 - 270 εκατ. ευρώ, από 130 εκατ. το 2011.

Ο κ. Ζερβός σημείωσε τις δυσκολίες χρηματοδότησης της επιχείρησης από τις τράπεζες (είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά Μεγαλόπολης, Πτολεμαΐδας καθώς και στην νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας θα γίνουν εφόσον εξασφαλισθεί χρηματοδότηση) και δήλωσε ότι η επιχείρηση αναμένει σταδιακή εκταμίευση άνω των 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Τέλος, ανέφερε ότι το φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και το καλοκαίρι του 2013 η νέα μονάδα στη Μεγαλόπολη που θα λειτουργεί επίσης με φυσικό αέριο.


Σχόλιο ΚΚΕ

«Οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση (ΝΔΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ) σε συμφωνία με την ΕΕ, αν υλοποιηθούν θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο τη ζωή του λαού, θα τροφοδοτήσουν την ανεργία, θα επιτύχουν το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και θα επιφέρουν νέα πλήγματα σε βάρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας» αναφέρει το ΚΚΕ.

Και συνεχίζει, λέγοντας ότι: «Αποτελούν κραυγαλέα εξαπάτηση οι ισχυρισμοί της ότι προχωρά στις ιδιωτικοποιήσεις για να μην μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις ή για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να αποκτήσει ζωτικό χώρο το μεγάλο κεφάλαιο και να διασφαλίσει σίγουρη κερδοφορία».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...