Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Νικολόπουλος: «Η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία δεν είναι πολυτέλειες»

Η ασφάλεια και η υγιεινή στην εργασία αποτελούν βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας, τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε και χαιρέτισε σε ημερίδα με αντικείμενο την «Πρόληψη Κινδύνων στην Εργασία» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Ιουλίου στον χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και μίλησε επίσης, η κ. Cristina Comunian, Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας 2012-2013 & Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια & την Υγεία στην Εργασία, καθώς επίσης και στελέχη του Υπουργείου Εργασίας αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών της χώρας.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε πως τα ζητήματα της ασφάλειας και της υγιεινής στην εργασία, κάθε άλλο παρά αποτελούν «πολυτέλειες» στην εποχή της κρίσης, αφού εκτός του ότι συμβάλλουν στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, διεθνείς μελέτες αναδεικνύουν πως είναι πολύ μεγάλο το οικονομικό κόστος για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και τους κρατικούς προϋπολογισμούς εξαιτίας των προβλημάτων που ανακύπτουν από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και υγείας στους εργασιακούς χώρους.

«Εξάλλου, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι η εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος, συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα ζωής, στην εργασιακή ειρήνη και κατ’ επέκταση στην ανταγωνιστικότητα και τις επιδόσεις των επιχειρήσεων» επεσήμανε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας πως το Υπουργείο στοχεύει σε μια εθνική πολιτική που θα βασίζεται στην τριμερή εκπροσώπηση και τον κοινωνικό διάλογο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ισόρροπη συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Η Εθνική Στρατηγική για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (ΕΣΑΥΕ) θέτει το γενικό πλαίσιο πολιτικής για την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων και τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Βασίζεται στην Κοινοτική Στρατηγική και λαμβάνει υπόψη τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 187/2006, καθώς και τις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες. Είναι σημαντικό όμως να προσθέσουμε ότι το κείμενο της στρατηγικής μπορεί και πρέπει να αναθεωρείται, ανάλογα και με τις εκάστοτε ανάγκες, καθώς και με την αξιολόγηση της εφαρμογής του» υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...