Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ρύθμιση-«σωσίβιο» για μητέρες ανηλίκων

Young Woman Mother with Daughter GirlImage by epSos.de via Flickr«Σανίδα σωτηρίας» για τις μητέρες ανηλίκων του ιδιωτικού τομέα αποτελεί η ρύθμιση, που τις εξαιρεί από τα σκληρά μέτρα του νέου ασφαλιστικού.

Ετσι, με εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Εργασίας στο ΙΚΑ , διευκρινίζεται το καθεστώς συνταξιοδότησης για μητέρες που διατηρούν το δικαίωμα να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 55 και μειωμένη στα 50, αντί στα 65 και τα 60. Προυπόθεση, έως τις 31.12.2010 να συγκεντρώνουν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του ΙΚΑ σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10, παρ. 17 του ν. 3863/2010 για τις ασφαλισμένες του Ιδρύματος, διευκρινίζει ότι οι μητέρες ανηλίκων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί) μέχρι τις 31.12.2010 δεν χάνουν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης από την 1.1.2011 -που αρχίζει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας-, ανεξάρτητα με τη χρονική στιγμή που συμπλήρωσαν σωρευτικά τις προϋποθέσεις, ακόμη και αν η χρονική στιγμή ανατρέχει πολύ πριν την ημερομηνία της έναρξης της ισχύος του νόμου.

Όσες λοιπόν ασφαλισμένες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις μέχρι τις 31.12.2010, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε καταθέσουν αίτηση, με τα όρια ηλικίας που ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αυτή και που είναι τα 50 χρόνια για μειωμένη σύνταξη και τα 55 για πλήρη και μάλιστα χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.

Ερμηνεύοντας το πνεύμα του νόμου, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι με το νέο ασφαλιστικό νόμο εισάγεται για πρώτη φορά για τους ασφαλισμένους/ες στο ΊΚΑ η έννοια της κατοχύρωσης-θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
PROTO THEMA
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...