Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ξεσηκώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες,

The 815Image by boatapple via FlickrΞεσηκώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και τις θέσεις εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα προκαλέσουν χάος στις καθημερινές μετακινήσεις του επιβατικού κοινού. 

Στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπεται ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και µείωση των µισθών κατά 20% - 40%. Παράλληλα, εξετάζεται η μετάταξη περίπου 1.000 εργαζοµένων που θεωρούνται ως πλεονάζοντες, σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", το µεγαλύτερο µέρος των ελλειµµάτων οφείλεται σε τέσσερις συγκεκριµένους παράγοντες, οι οποίοι είναι:

*Ο ελλιπής σχεδιασµός των δροµολογίων. Μπορεί µια περιοχή να εξυπηρετείται από τρία διαφορετικά µέσα µεταφοράς και µια άλλη από ένα ή ακόµη και από κανένα.

*Η ανεπαρκής διαχείριση του προσωπικού. Σε ένα φορέα µπορεί να λείπουν, π.χ., οδηγοί, εργοδηγοί και σε έναν άλλο να είναι υπεράριθµοι.

*Η ανορθολογική κατανοµή µεταξύ της κύριας και της δευτερεύουσας αµοιβής του προσωπικού. Αντί η δεύτερη να καλύπτει 8% - 10% της κύριας αµοιβής, όπως συµβαίνει στην Ευρώπη, εδώ το ποσοστό φθάνει κατά µέσο όρο το 30% και σε ορισµένους φορείς ακόµη και το 50%.

*Το σύστηµα της επιδότησης των µετακινήσεων. Σε όλες τις χώρες, επισηµαίνουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, οι αστικές συγκοινωνίες ακόµη και οι ιδιωτικές επιδοτούνται, αλλά η σχέση της επιδότησης προς τα έσοδα των φορέων στις χώρες της Ε.Ε. είναι κατά µέσο όρο 60 προς 40. Στην Ελλάδα είναι 75 προς 25.

Παράλληλα, αγκάθι για το δημοσιονομικό χρέος αποτελούν οι λαθρεπιβάτες στα ΜΜΜ, η οποία υπολογίζεται ετησίως σε 33,7 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση μάλιστα, σχεδιάζει να σταµατήσει τη διαρκώς αυξανόµενη αιµορραγία από τη λαθρεπιβίβαση, µε την είσοδο ιδιωτών – µέσω Συµπράξεων ∆ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα – στο σύστηµα ελέγχου των εισιτηρίων κυρίως σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...