Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Τέσσερα νέα προγράμματα κατά της ανεργίας

Τέσσερα νέα προγράμματα συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία της απασχόλησης και πρόγραμμα που απευθύνεται στις ευπαθείς ομάδες, θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Έτσι αναμένονται 13 περιφερειακά ειδικά προγράμματα όπως της Καστοριάς και του Έβρου που εφαρμόζονται ήδη, και πρόγραμμα για υπηρεσίες απόκτησης προσόντων και ένταξης με έμφαση στους νέους κάτω από 25 ετών. Στο πρόγραμμα αυτό θα υπάρξει αλλαγή στη λειτουργία των κυρίως των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης τα οποία δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον από το υπουργείο Εργασίας αλλά ο καταρτιζόμενος θα προμηθεύεται από το υπουργείο με ειδικό κουπόνι, ενός ποσού το οποίο θα καταθέτει στο ΚΕΚ στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης ή στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση όπου θα απευθύνεται για εκπαίδευση ή συμβουλευτική υποστήριξη με προοπτική η κατάρτιση να οδηγεί στην πρακτική άσκηση και την ένταξη στην αγορά εργασίας.

Ακόμη αναμένεται πρόγραμμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών επαγγελματικής προσαρμογής με άξονα την πρόληψη των απολύσεων και πρόγραμμα ένταξης πτυχιούχων στην αγορά εργασίας και, τέλος, ειδικό πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας και ένταξης για ευπαθείς ομάδες.

Το υπουργείο κρίνει επιτυχή την εξέλιξη της εφαρμογής των προγραμμάτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αναφέροντας πως έχουν υποβληθεί κυρίως από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αιτήσεις που αφορούν την κάλυψη 100.000 θέσεων εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει επίσης μέχρι το τέλος του έτους επτά νομοσχέδια με τα οποία θα ρυθμίζονται διάφορα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Ήδη έχουν κατατεθεί τα νομοσχέδια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και της ενσωμάτωσης της οδηγίας για την ισότητα, ενώ πρόκειται να κατατεθούν τα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις, νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ, στο οποίο θα ρυθμιστούν και διάφορα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων που δεν είχαν περιληφθεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο, νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή ένα μέρος του οποίου θα αφορά τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών και τέλος την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στα άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα εξάλλου με τα στελέχη του Υπουργείου, η Ελλάδα υποχρεούται, στα πλαίσια των συμφωνιών της Λισσαβόνας να καταθέσει ως τον Απρίλιο του 2011 το τροποποιημένο Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Σχέδιο. Σύμφωνα και με τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση υπουργών Εργασίας στο Λουξεμβούργο, ο εθνικός στόχος για την Ελλάδα θα είναι η διατήρηση της απασχόλησης στο 75% του ενεργού πληθυσμού και να αποφύγουν τον κίνδυνο της φτώχιας και του αποκλεισμού 450.000 άτομα.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...