Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων

 Mε τη μισθοδοσία του μήνα Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία το σύστημα Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.).

Η Ε.Α.Π. αποτελεί το μοναδικό φορέα πληρωμής, όχι μόνο των τακτικών αποδοχών αλλά και των πάσης φύσεως πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων και με οποιαδήποτε άλλη ονομασία καταβαλλόμενων απολαβών, του πάσης φύσεως προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., καθώς και των λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τον Δεκέμβριο, οι μισθολογικές αμοιβές για περισσότερους από 200.000 αμειβομένους του Δημοσίου καταβάλλονται και καταγράφονται, για πρώτη φορά, σε κεντρική, ηλεκτρονική βάση δεδομένων, επιτρέποντας τον έλεγχο, την επεξεργασία και την ανάλυση στοιχείων σχετικά με το ύψος και την δομή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι την ολική ένταξη του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α..Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχή Πληρωμής:
- επιτυγχάνεται ο ακριβής προσδιορισμός των δαπανών που αφορούν στη μισθοδοσία του δημοσίου τομέα γενικά,
- δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων και διευκολύνεται ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της εκάστοτε εισοδηματικής πολιτικής,
- διασφαλίζεται η διαφάνεια στην καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών και απολαβών του προσωπικού του δημοσίου τομέα,
- διευκολύνεται και ισχυροποιείται ο έλεγχος νομιμότητας των αμοιβών από τις επιφορτισμένες με αυτό το έργο υπηρεσίες,
- αναμένεται σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, καθώς θα ελέγχεται πλέον ηλεκτρονικά το προβλεπόμενο ανώτατο όριο απολαβών κατά περίπτωση, αλλά και θα είναι δυνατές παντός είδους διασταυρώσεις στοιχείων,
- μειώνεται ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούνται με την πληρωμή των αποδοχών και έτσι εξοικονομούνται χιλιάδες ώρες εργασίας,
- απλοποιούνται διαδικασίες και αυξάνεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων.
Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής:
- Οι αμειβόμενοι που πληρώνονται σήμερα μέσω της ΕΑΠ είναι 202.025
- Από αυτούς οι 5.536 δεν έχουν απογραφεί (2,7%). Σημειώνεται πως θα δοθεί ευκαιρία σε όσους δικαιολογήσουν το γεγονός της μη απογραφής τους, να απογραφούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ε.Α.Π. θα σταματήσει την καταβολή της μισθοδοσίας τους.
- Η διάρθρωση των αμοιβών ανά Υπουργείο του οποίου η μισθοδοσία καταβλήθηκε είναι η παρακάτω. Σημειώνεται ότι τα παρακάτω στοιχεία αποτυπώνουν τις αμοιβές που καταβάλλονται μέσω Ε.Α.Π. και όχι τυχόν φορείς ή υπηρεσίες των Υπουργείων που δεν έχουν ακόμη, ενταχθεί στην Ε.Α.Π..
Για τις περιπτώσεις εκείνες που θα διαπιστωθεί ότι έχουν καταβληθεί αμοιβές και αποζημιώσεις κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει την επιστροφή των αναλογούντων ποσών και θα κινήσει κάθε σχετική διοικητική έρευνα και νομική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...