Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

«Με 50 ένσημα η ανανέωση των βιβλιαρίων»


Απάντηση Βρούτση στην παρέμβαση  Αυγενάκη


Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  και τη δυνατότητα ανανέωσης των βιβλιαρίων ασθενείας για τους ανέργους και τους εργαζομένους που διαθέτουν 50 ένσημα, απαντά ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης, μετά από παρέμβαση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως αναφέρει ό Υπουργός στην απάντησή του: «προωθείται νομοθετική ρύθμιση ώστε και για την περίοδο 1-03-2013 έως 28-2-2014 να είναι δυνατή η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη οικογένειάς τους με τη συμπλήρωση 50 ημερών ασφάλισης είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2012), είτε κατά το τελευταίο 15μηνο χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15μήνου, αντί των 100 ημερών που προβλέπονται με τις διατάξεις της παρ.1 του αρθ. 148 του Ν.3655/2008».

Επίσης, η πολιτεία έχει λάβει μέριμνα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανέργους και ειδικότερα: οι άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών και τα μέλη οικογένειάς τους, καλύπτονται για την χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, νυν ΕΟΠΥΥ. Η ασφαλιστική κάλυψη, αρχίζει μετά την εγγραφή του άνεργου στον ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δίμηνο και διαρκεί, εφόσον παραμένει άνεργος μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου ηλικίας.

Επιπλέον, οι άνεργοι ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών και τα μέλη οικογένειάς τους καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ασφαλίζονταν πριν τη διακοπή της εργασίας τους.  Η ασφαλιστική κάλυψη, αρχίζει μετά την εγγραφή του άνεργου στον ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δωδεκάμηνο και εφόσον εξακολουθεί να παραμένει άνεργος καλύπτεται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε είδος έως δύο χρόνια. Όπως απαντά ο κ. Ι. Βρούτσης στην παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη: «επειδή όμως, μεγάλος αριθμός εργαζομένων συνεχίζει να παραμένει άνεργος, για να καλύπτονται για παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προωθείται από το Υπουργείο διάταξη νόμου με την οποία η ασφαλιστική τους κάλυψη παρατείνεται έως 28-02-2014».

Τέλος, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών και τα μέλη οικογένειάς τους, καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, νυν ΕΟΠΥΥ. Η ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει μετά την εγγραφή του άνεργου στον ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δωδεκάμηνο και λήγει με την ανάληψη εργασίας ή μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...