Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Πρόγραμμα ενίσχυσης για άνεργους νέους ναυτικούς-Στους 1.000 οι δικαιούχοι

Tο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σχεδίασε και θέτει σε εφαρμογή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας, πιλοτικό πρόγραμμα για... την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών.
Το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα σε άνεργους νέους ναυτικούς, όλων των ειδικοτήτων να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου, να λάβουν ικανοποιητική αποζημίωση και να έρθουν σε επαφή με τους μελλοντικούς εργοδότες τους ώστε να τους πείσουν για τις εργασιακές δυνατότητές τους.

Το πρόγραμμα, συνολικού ποσού της τάξης των 6.000.000 ευρώ θα ωφελήσει περίπου 1.000 άνεργους νέους ναυτικούς, όλων των ειδικοτήτων, από 18-30 ετών. Δικαιούχος του προγράμματος είναι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εργασίας.

Από τους ωφελούμενους, 200 θα είναι αξιωματικοί και 800 θα είναι κατώτερα πληρώματα λοιπών ειδικοτήτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση εκατό ωρών από αδειοδοτημένους παρόχους μη τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και πεντάμηνη πρακτική άσκηση επί πλοίου.

Το πρόγραμμα είναι το πρώτο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών. Θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου του 2013 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους για τη θεωρητική κατάρτιση και σε πέντε κύκλους για την πρακτική άσκηση επί πλοίου.

Μετά τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Εργασίας, οι δύο Υπουργοί δήλωσαν:

Κ. Μουσουρούλης: «Είμαστε μια χώρα θαλασσινή, με ναυτική συνείδηση και τεχνογνωσία στα ναυτικά επαγγέλματα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη ναυτιλία, να φέρουμε τους νέους Έλληνες σε ένα επάγγελμα με προοπτικές και καλές αποδοχές. Και αυτό το κάνουμε με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως είναι αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα».

Γ. Βρούτσης: «H ελληνική ναυτιλία, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής κλάδος με υψηλό δυναμισμό απασχόλησης, συνιστά βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για την ανάσχεση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων, ποιοτικών και σταθερών θέσεων εργασίας. Άλλωστε και ο ίδιος, ως νησιώτης, γνωρίζω ότι η ναυτιλία αποτελεί γέφυρα ζωής για τα νησιά μας και αιμοδότης της εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και χρηματοδοτούμε τέτοιες στοχευμένες δράσεις, για να στηρίξουμε την ναυτική εργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...