Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΕΚΘ: Καταβολή δεδουλευμένων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Αρνητικό παράδειγμα λειτουργίας των επιχειρήσεων στη χώρα μας χαρακτηρίζει τον ξενοδοχειακό τομέα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει, παρά τη δραστική μείωση του Φ.Π.Α στα τουριστικά καταλύματα, την ανάληψη από το ίδιο το κράτος μεγάλου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για τους εργαζόμενους τους μέσω ΟΑΕΔ, τη μείωση κατά 15% των μισθών και τη συρρίκνωση των επιδομάτων που είχαν ως αποτέλεσμα οι μισθολογικές μειώσεις να ξεπεράσουν ακόμα και το 19% και παρόλο που η πληρότητα χαρακτηρίζεται ακόμα και από τους ίδιους τους ξενοδόχους ικανοποιητική, πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να αφήνουν επί μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, σε ένα κράτος που δείχνει παροιμιώδη αδιαφορία.

«Ακόμα και σήμερα που οι ξενοδόχοι δεν δουλεύουν ελλειμματικά, απλώς παρουσίασαν μείωση στα κέρδη τους, αποτελεί γρίφο για γερούς λύτες η απάντηση στο γιατί όταν έχουν μεγάλα κέρδη δεν τα μοιράζονται με τους εργαζόμενους τους, ενώ αντίθετα, στη μείωση των κερδών προχωρούν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων» αναφέρει το ΕΚΘ.

Χαρακτηριστικό δε, κατά το Κέντρο, των προθέσεων τους απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων αποτελεί και το «κόψιμο» του ιστορικού επιδόματος της Έκθεσης (από το 1966) των 100ευρώ που λάμβαναν για όλες τις εκθέσεις οι υπάλληλοι.

Το ΕΚΘ καλεί το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, τον ΟΑΕΔ να επανεξετάσει όλα τα προνόμια των ξενοδόχων και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς όπως τονίζει «οι ξενοδόχοι αποτελούν το πιο κραυγαλέο παράδειγμα εκμετάλλευσης της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...