Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ψύρρας - ΔΗΜΑΡ: Να μη χαθεί το επίδομα ανεργίας για εκείνους τους εποχιακά εργαζόμενους που το έχουν άμεση ανάγκη

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες απασχολούμενοι σε εποχιακά επαγγέλματα, συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Λάρισας Θωμά Ψύρρα προς τον υπουργό Εργασίας.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής Λάρισας, όπως καθορίζεται από το Μεσοπρόθεσμο από την 1η Ιανουαρίου 2013 τερματίζεται το επίδομα που λαμβάνουν οι εποχιακά εργαζόμενοι κάτι δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες.

Στα ερωτήματα που απηύθυνε προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Λάρισας, απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή Λάρισας της ΔΗΜΑΡ, το επίδομα «δεν τερματίζεται, θα συνεχίσουν να το παίρνουν, απλώς θεσπίζεται πλαφόν». Πρόσθεσε ότι «θεσπίζεται ένα πλαφόν με 450 ημερήσια επιδόματα από 1/1/2013 και 400 από 1/1/2014, προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα καταστρατήγησης στην άσκηση αυτού του δικαιώματος».

Σε άλλο σημείο της απάντησής του παραδέχτηκε ότι «χρειάζονται παρεμβάσεις» καθώς κάποιος ο οποίος εργάζεται σε μια περιοχή με «μικρή τουριστική σεζόν» δηλαδή πέντε μηνών κινδυνεύει να μείνει χωρίς εισόδημα.

Ο βουλευτής Λάρισας Θωμάς Ψύρρας αντέτεινε από την πλευρά του ότι «το ζήτημα δεν λύνεται με ευχές για να βρει κάποιος εργασία» και πρόσθεσε ότι «το πλαφόν που τίθεται στα επιδόματα ανεργίας δεν είναι ικανό να χτυπήσει τη μαύρη εργασία. Απαιτούνται πολύ πιο σύνθετα μέτρα πολύ πιο πέρα από το πλαφόν». Πρότεινε δε τη θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου (15.000 €) ή «κάποιο άλλο συμπληρωματικό κριτήριο για να μη χαθεί το επίδομα ανεργίας για εκείνους τους εποχιακά εργαζόμενους που το έχουμε άμεση ανάγκη».

Ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε το εισοδηματικό κριτήριο «πολύ σωστή σκέψη» και είπε ότι το πρόγραμμα μπορεί να έχει πολλές βελτιώσεις και υποσχέθηκε ότι το υπουργείο θα το μελετήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Με τη διάταξη του νόμου 3986 του 2011, ΦΕΚ αρ. φύλλου 152 1/7/2011 του Μεσοπρόθεσμου σχετικά με την ανεργία (σελ 3235-3263, κεφάλαιο ΣΤ' - άρθρο 39, παράγραφος 8 που προστέθηκε στο άρθρο 6 του ν. 1545/1985, με τίτλο «Προϋποθέσεις επιδότησης και οικονομική ενίσχυση ανέργων», τερματίζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 το επίδομα που παίρνουν οι εποχιακά εργαζόμενοι.

Ο νόμος ορίζει ότι «από την 1.1.2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα από 450, ενώ από την 1.1.2014 όχι περισσότερα από 400». Όμως οι εποχιακά εργαζόμενοι (όπως για παράδειγμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ή άλλοι εργαζόμενοι στον τουρισμό) απασχολούνται κάθε χρόνο 5 -7 μήνες και παίρνουν επίδομα ανεργία για τους υπόλοιπους. Κι αυτό συμβαίνει για πολλά χρόνια στη σειρά. Επομένως οι περισσότεροι από αυτούς συγκεντρώνουν στα 4 τελευταία χρόνια πάνω από 18 μήνες ή 450 ημερομίσθια (περίπου 20 μήνες στα 4 χρόνια).

Αν λοιπόν παραμείνει η τροποποίηση της παραγράφου 8, δεν θα λάβει κανείς τους επίδομα ανεργίας και θα υπάρξει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με δεδομένο ότι για το 2012 το επίδομα ήδη μειώθηκε κατά 22% κι από 450 Ε έπεσε στα 350 Ε.

H εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους δίχως εισόδημα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ερωτάται ο/η Υπουργός

1.πως σκέπτεται το υπουργείο να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση

2.εάν είναι διατεθειμένος να τροποποιήσει τη σχετική ρύθμιση με προσθήκη διευκρινιστικής παραγράφου που να διαφοροποιεί και να εξαιρεί τους εποχιακά απασχολούμενους από το ν.3986/2011, κεφάλαιο ΣΤ΄-άρθρο 39, παράγραφος 8 ώστε να προβλέπονται διαφορετικά κριτήρια επιδότησης ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...