Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Εργασιακή εφεδρεία μέσω γραπτών εξετάσεων μελετά η κυβέρνηση

Την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων φέρεται να βάζει μπροστά η κυβέρνηση επαναφέροντας το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Μόνο που αυτή τη φορά η εφεδρεία δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όσους υπαλλήλους βγαίνουν σύντομα σε σύνταξη αλλά σε όσους κριθούν ακατάλληλοι μέσω ειδικών τεστ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η κυβέρνηση λέει όχι στα οριζόντια κριτήρια που ίσχυσαν την προηγούμενη φορά που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία. Αντίθετα, προκρίνει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω γραπτών εξετάσεων. Όσοι δεν τα καταφέρουν στις εξετάσεις, θα τεθούν αυτομάτως σε εφεδρεία.

Ειδικότερα, οι γραπτές εξετάσεις θα γίνουν με τη μέθοδο των τεστ πολλαπλών επιλογών ώστε να επιλεγούν οι υπάλληλοι που έχουν περισσότερες γενικές γνώσεις και καλύτερη αντίληψη. Τα τεστ εκτός απροόπτου θα γίνονται ηλεκτρονικά και στόχος είναι να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία συνολικά 40 με 45.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το 2015. Μόνο το 2012, ο στόχος είναι να μπουν σε εφεδρεία περίπου 15.000 υπάλληλοι.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ισχυρίζονται ότι οι γραπτές εξετάσεις είναι ο μόνος τρόπος να αξιολογηθούν αντικειμενικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους περισσότερους εκ των οποίων δεν υπάρχουν σαφή περιγράμματα των θέσεων τους. 

Αφορά υπαλλήλους με πτυχίο

Η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο είναι να δώσουν γραπτές εξετάσεις πρώτα οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πανεπιστημιακή (ΠΕ) ή τεχνική εκπαίδευση (ΤΕ), και να αξιολογηθούν παράλληλα τα προσόντα τους (εμπειρία, ξένες γλώσσες κλπ). Το μοντέλο στο οποίο θα βασιστούν τα τεστ των εξετάσεων θα είναι πιθανώς το γαλλικό.

Εκτός της διαδικασίας των εξετάσεων θα μείνουν σίγουρα οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ δεν έχουν καταλήξει ακόμα τι θα γίνει με όσους έχουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για αυτές τις κατηγορίες υπαλλήλων θα ισχύσει διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης μέσω μοριοδότησης για την προϋπηρεσία και εμπειρία τους, αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

Παράλληλα, οι εξετάσεις θα συνοδεύονται με μετατάξεις υπαλλήλων. Όσοι υπάλληλοι πετυχαίνουν στην αξιολόγηση, αλλά ο φορέας όπου εργάζονται δεν τους χρειάζεται πλέον, μπορεί να μετατάσσονται σε άλλον φορέα ή υπηρεσία παίρνοντας την θέση υπαλλήλων που δεν αξιολογήθηκαν καλά και οι οποίοι θα μπαίνουν σε εφεδρεία.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει καθοριστεί ακόμα η μορφή των τεστ. Το υπουργείο σε συνεργασία με φορείς όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης προσπαθεί να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εξετάσεις ενώ αγκάθι αποτελεί και το κόστος τους...

2 σχόλια:

 1. Τριμηνιαία διόγκωση του χρέους κατά 23 δισ. ευρώ, στα 303 δισ. ευρώ

  Στα 303,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου το χρέος της κεντρικής διοίκησης, από τα 280,2 δισ. ευρώ που ήταν στις 31 Μαρτίου 2012, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση Δημοσίου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών.

  Δηλαδή, σε ένα τρίμηνο, το δημόσιο χρέος της χώρας διογκώθηκε κατά περίπου 23 δισ. ευρώ.

  Τα ταμειακά διαθέσιμα στα τέλη Ιουνίου ήταν περίπου τα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 4,4 στα τέλη Μαρτίου. Το ύψος των εγγυήσεων ήταν στα 20,007 από 20,046 δισ. ευρώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΟ ΟΡΘΟΝ:
  Δηλαδή, θα αξιολογήσουν το υπαλληλικό προσωπικό, όλα αυτά τα ανεπαρκή πολιτικά υποκείμενα, που κατάντησαν τη χώρα έτσι... ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ( έβαλλαν όλο τους συγγενείς τους, ισοπέδωσαν τα πάντα με την ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και την ΜΕΤΡΙΟΚΡΑΤΙΑ, μέχρι βιβλία γράφουν για το ξεπεσμό τους ). Να αξιολογήσουν ΑΥΤΟΙ, που κατάλαβαν πριν χρόνια τη ρεμούλα και τα είπαν χύμα στο ΛΑΟ, "ΝΑΙ", να το δεχτεί ο ελληνικός λαός. Από τα λαμόγια όχι, ΠΟΤΕ. Να ξεσηκωθούν όλοι οι θιγόμενοι. ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΟΡΜΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...