Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Πρωταθλήτρια στην αδήλωτη εργασία η Ελλάδα

Τα ευρωπαϊκά πρωτεία στην αδήλωτη εργασία κρατά η χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, με 500.000 εργαζομένους, γεγονός που μας κατατάσσει στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας μεταξύ των «27» χωρών της ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία.Η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως δύο κατηγορίες εργαζομένων:
-Έλληνες οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι και δεν εμφανίζονται σε καμία συναλλαγή του εργοδότη με τις αρμόδιες Αρχές (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ).
-Αλλοδαπούς οι οποίοι, είτε βρίσκονται παράνομα στη χώρα, είτε βρίσκονται νόμιμα αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, στους αδήλωτους εργαζομένους συμπεριλαμβάνονται και οι έχοντες δεύτερη εργασία, οι εργαζόμενες στις οποίες έχει χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ η ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας. 
 
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς 
 
Τεράστιο πλήγμα για την ελληνική οικονομία και τα κοινωνικά δικαιώματα αποτελούν οι περίπου 500.000 αδήλωτοι εργαζόμενοι. Για άλλη μια φορά η χώρας μας αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και στην παραοικονομία.

Στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο της χώρας, τα ποσά που χάνει το κράτος είναι ανυπολόγιστα, όπως ανυπολόγιστο είναι και το κοινωνικό κόστος .
Η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και της προστασίας των εργαζομένων είναι άκρως επιβεβλημένη ενέργεια. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, που βρίσκονται σε ύπνωση, πρέπει να ενεργοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...