Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΑΣΕΠ: Νέο Τέστ Δεξιοτήτων με 40 ευρώ παράβολο

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού για τον μεγαλύτερο γραπτό διαγωνισμό στο Δημόσιο, το τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων. Το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις, που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει παράβολο ύψους σαράντα (40) ευρώ για τη συμμετοχή των υποψηφίων στο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ. Εξέλιξη που φανερώνει ότι τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο ΑΣΕΠ ψάχνουν ημερομηνία για το δεύτερο στην ιστορία τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων. Το πρώτο τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων έγινε τον Νοέμβριο του 2008 με τη συμμετοχή 160.000 υποψηφίων. Εξετάστηκαν γενικά γνωστικά πεδία, όπως:

- Βασικές γνώσεις σχετικές με την ιστορία της ανθρωπότητας και τη γεωγραφία του πλανήτη, τα φυσικά φαινόμενα και τους νόμους που τα διέπουν, τους θεσμούς, τα όργανα και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οργάνωση και τη διοίκηση του κράτους, τον πολιτισμό όπως εκφράζεται μέσα από τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα, τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, τα σημαντικότερα ζητήματα που προβληματίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο ως σκεπτόμενο ον και πολίτη της Ελλάδας και του κόσμου κ.λπ.

- Δεξιότητες όπως η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, η αριθμητική αντίληψη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με απλούς υπολογισμούς, η αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα, ο επαγωγικός και διαγραμματικός συλλογισμός, η ικανότητα κατηγοριοποίησης, ταξινόμησης και επεξεργασίας πληροφοριών, η ταχύτητα και η ακρίβεια αντίληψης, η παρατηρητικότητα, η αντίληψη του χώρου κ.λπ.

Η βαθμολογία που έλαβαν οι διαγωνιζόμενοι στο τεστ είχε ισχύ για τρία χρόνια από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτή η βαθμολογία συνυπολογίζεται σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας ως επιπλέον βαθμολογούμενο κριτήριο. Αν π.χ. ένας υποψήφιος πάρει 150 μονάδες στο τεστ (με άριστα το 300), θα προστεθεί αυτή η βαθμολογία στα υπόλοιπα μόρια που έχει από τίτλους σπουδών, εμπειρία, εντοπιότητα, πολυτεκνία κ.λπ. Αυτή τη φορά όμως και με βάση τον νόμο Ραγκούση, η ειδική γραπτή εξέταση θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς η επίδοση του κάθε υποψήφιου θα μετρά για δέκα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη ημερομηνία διενέργειας του τεστ είναι το προσεχές φθινόπωρο.

Η πρόθεση της κυβέρνησης και του ΑΣΕΠ να διενεργήσουν εκ νέου τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον τρόπο που θα επιλέγονται οι πιο ικανοί για να στελεχώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Το σίγουρο είναι ότι με το τεστ αξιολογούνται όσοι έχουν γενική παιδεία, κουλτούρα, οξυδέρκεια και όχι εκείνοι που έχουν παπαγαλίσει μια συγκεκριμένη ύλη. Δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή με ισορροπημένο χαρακτήρα και όχι απαραιτήτως εκείνοι που έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου. Επιπλέον, είναι και ο διαγωνισμός των καινοτομιών. Οι βασικοί άξονές του συναντώνται για πρώτη φορά στο Δημόσιο:

- Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ύλη. Δεν υπάρχουν μαθήματα αλλά ένα γενικό πλαίσιο θεματολογίας που σχετίζεται με βασικές γνώσεις.

- Η συμμετοχή είναι προαιρετική. Μπορούν να λάβουν μέρος οι υποψήφιοι των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τον τίτλο σπουδών τους.

- Η βαθμολογία που θα λάβει ο εξεταζόμενος στο τεστ ισχύει με βάση τον νέο νόμο για δέκα χρόνια από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτή η βαθμολογία συνυπολογίζεται σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας ως επιπλέον βαθμολογούμενο κριτήριο. Αρκεί να σημειωθεί ότι όποιος υποψήφιος πιάσει το άριστα (300 μόρια) έρχεται στην ίδια θέση με έναν κάτοχο διδακτορικού τίτλου.

- Τίθενται κοινά θέματα στους υποψηφίους ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, επειδή ακριβώς εξετάζονται γενικές γνώσεις με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών.
- Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός που δεν διορθώνεται από ανθρώπινο χέρι. Τέσσερα υπερσύχρονα σκάνερ του ΑΣΕΠ, που έχουν τη δυνατότητα να διορθώνουν αυτόματα 3.000 τετράδια την ημέρα, ελέγχουν όλα τα γραπτά.

- Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά στη δικτυακή πύλη του ΑΣΕΠ.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...