Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μαζικές διαθεσιμότητες στη «Χαλυβουργική Α.Ε.»

Σε 200 από τους 263 εργαζόμενους

Κόπηκαν μισθοί, έγινε εθελούσια έξοδος και τώρα ήρθαν οι διαθεσιμότητες στη «Χαλυβουργική Α.Ε.».


Με ανακοίνωσή της η πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου (ΠΟΕΜ), τονίζει:


"Η Διοίκηση της Χαλυβουργικής Α.Ε. στην Ελευσίνα ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο σύνολο του προσωπικού της παραγωγής (200 άτομα) σε σύνολο 263 εργαζομένων από τις 17/2/2014 έως τις 31/3/2014. Διατηρεί σε απασχόληση μόνο την εμπορία σιδήρου και την φύλαξη των εγκαταστάσεων.

Η εργοδοσία της Χαλυβουργικής, δυστυχώς χρησιμοποιεί και πάλι, όπως και το 2013, ως καύσιμη ύλη την κινητήρια δύναμη της παραγωγής, τους εργαζόμενους χαλυβουργούς, ασκώντας, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, πίεση στην Κυβέρνηση για επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αφορά το κόστος της ενέργειας.

Για άλλη μια φορά οι εργοδότες Βιομήχανοι επιχειρούν, με λαθεμένες και σπασμωδικές κινήσεις που καταγγέλλουμε, να μετακυλήσουν στους βιομηχανικούς εργάτες τις συνέπειες της κρίσης και την αδιαφορία της άτολμης κυβέρνησης να εφαρμόσει ότι δηλ. νομοθετεί, συγκεκριμένα το Ν.4231/1-11-2013 (σχετικά με τη διακοψιμότητα).

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια, πριν τρεις μήνες, ψήφισε. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του. ΄Εως σήμερα ,αδιαφορεί προκλητικά, παρά τις εκκλήσεις μας για στήριξη της καταρρέουσας Βιομηχανίας της χώρας, της τρίτης μεγαλύτερης εξαγωγικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Ζητούμε άμεση συνάντηση για να παρουσιάσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Να προκαλέσει επίσης ο Υπουργός, εντός των επόμενων ημερών, τριμερή συνάντηση με εργοδότες, εκπροσώπους εργαζομένων, και του ιδίου, για αποτροπή του εφιαλτικού μέτρου της διαθεσιμότητας. Τέλος, καλούμε την Διοίκηση της Χαλυβουργικής να ανακαλέσει άμεσα τις διαθεσιμότητες και στα πλαίσια της έως σήμερα υπεύθυνης στάσης των εργαζομένων, να επικρατήσει η κοινή λογική και ο διάλογος. Δεν είναι δυνατόν τα θύματα και πάλι να είναι οι εργάτες. Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για κάθε νόμιμη – αγωνιστική αντίδραση".

Επιστολή σε Γ. Βρούστη

Ακολούθως η ΠΟΕΜ, έστειλε στον Υπουργό Εργασίας, επιστολή με αίτημα τριμερούς συνάντησης:

"Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ΄αριθμ. 1965/7-2-2014 επιστολής μας, σας ενημερώνουμε ότι η εταιρεία ``ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.`` ανακοίνωσε 200 διαθεσιμότητες από τις 17/2/2014 έως την 31/3/2014 σε σύνολο 263 εργαζομένων.

Διατηρεί δηλαδή σε απασχόληση την φύλαξη των εγκαταστάσεων στην Ελευσίνα και την εμπορία.

Κύριε Υπουργέ,

Ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας και παράλληλα τριμερή συνάντηση με την παρουσία σας καθώς και των εργοδοτών για να αποτραπεί η εφαρμογή της διαθεσιμότητας του προσωπικού της Χαλυβουργικής στο σύνολο του προσωπικού της παραγωγής".

 To εργατικό κέντρο Ελευσίνας, σε ανακοίνωση με τίτλο "Ανεκδιήγητοι οι ιδιοκτήτες της Χαλυβουργικής", σχολιάζει τα γεγονότα με τον ακόλουθο τρόπο:

"Η οικογένεια ΑΓΓΕΛΟπουλου αποφάσισε ενόψει του ανοίγματος του Τριωδίου  να αιφνιδιάσει. Αντί να βάλει μάσκες, έτσι όπως το απαιτούν οι μέρες, προτίμησε να τις πετάξει και να αποκαλύψει το πραγματικό της πρόσωπο. Ένα πρόσωπο ανεκδιήγητο, σκληρό και βαριά απάνθρωπο. Καθώς δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί και να ασχολείται μόνο με τα χόμπι και τα πάθη της. Η μοναδική της ενασχόληση είναι η μπασκετική πορεία της ομάδας που διοικούν, ρίχνοντας όλα τα βάρη και τα αμαρτήματά τους στις πλάτες των συναδέλφων μας εργαζομένων στην Χαλυβουργική. Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καταγγέλλει την τελευταία πρόταση της εταιρείας προς το Σωματείο των εργαζομένων.

Μια πρόταση που διακατέχεται από αναξιοπιστία, ανευθυνότητα και τρομοκρατία απέναντι στους συναδέλφους μας. Άκουσον, άκουσον, δεν πέρασαν καν 8 μήνες που οι 148 εργαζόμενοι κάτω από πίεση και απειλές για απολύσεις, αποδέχτηκαν την μέθοδο της εθελουσίας εξόδου. Δεν πέρασαν 8 μήνες από τις μειώσεις μισθών και τις περικοπές επιδομάτων στους εναπομείναντες  εργαζόμενους, έρχονται πάλι να ξαναχτυπήσουν. Τους έπιασε λέει ο πόνος να σώσουν την επιχείρηση από το λουκέτο το οποίο διαφαίνεται να έρχεται.

Έτσι, λοιπόν, οι κοινωνικά ευαίσθητοι ΑΓΓΕΛΟπουλοι εφηύραν ένα σχέδιο αλληλεγγύης, αυτό των διαθεσιμοτήτων, και μάλιστα στο 95% του εργατικού δυναμικού για διάστημα 6 εβδομάδων.

 Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την κοινωνική σας ευαισθησία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, αλλά όμως δεν θα πάρουμε κύριοι ΑΓΓΕΛΟπουλοι. Το συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης και αλληλεγγύης μπορείτε να το πραγματοποιήσετε στην μπασκετική ομάδα που διοικείται. Άλλωστε εκεί μπορείτε να κάνετε άνετα και περικοπές σε μισθούς και σε επιδόματα, και σε μπόνους. Ακόμα, ακόμα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκεί την διαδικασία των διαθεσιμοτήτων.

Για εμάς ένα είναι το σχέδιο. Ως εργαζόμενοι θα απαντήσουμε με συντονισμένες ενέργειες. Θα απαντήσουμε με κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες, που θα καταδεικνύουν και θα αποδεικνύουν το δίκιο μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...