Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Βρούτσης: Αίτημα ένταξης 505 απολυμένων της Κατσέλης σε πρόγραμμα της ΕΕ

Αίτηση ένταξης των 505 απολυμένων της Nutriart ΑΒΕΕ (Κατσέλης) σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), συνολικού προϋπολογισμού 10.160.000 ευρώ, υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.


Το υπουργείο Εργασίας τονίζει στην σχετική ανακοίνωση ότι η συμβολή του στη διαμόρφωση του νέου κανονισμού του ΕΤΠ ήταν καθοριστική για τη διεύρυνση του αριθμού των ωφελούμενων, απαντώντας προφανώς στην επισήμανση του Επιτρόπου Απασχόλησης ότι η Ελλάδα δεν εξαντλεί τα μέσα για να βοηθήσει απολυμένους άνεργους.


Το όλο θέμα βέβαια, ανακινήθηκε από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή προς τον επίτροπο Αντορ, ο οποίος παρατήρησε ότι σε επτά χρόνια η Ελλάδα έχει υποβάλει μόνο μία αίτηση για την οικονομική ενίσχυση από το ΕΤΠ απολυμένων, τη στιγμή που η Ισπανία έχει υποβάλει 18, η Ιταλία 12, ενώ ακόμη και η Γερμανία έχει υποβάλλει αιτήσεις για επτά περιπτώσεις!

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Εργασίας συνέβαλε καθοριστικά μέσω διαπραγματεύσεων στη διαμόρφωση του νέου Κανονισμού του ΕΤΠ, -ισχύει από 1.1.2014- πετυχαίνοντας τη δυνατότητα ένταξης στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, απολυμένων από επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω οικονομικής κρίσης και όχι αποκλειστικά λόγω επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, διευρύνοντας έτσι τον αριθμό των ωφελούμενων».

Το πιο σημαντικό, όμως, επίτευγμα, προσθέτει το υπουργείο, ήταν να συμπεριληφθούν στους ωφελούμενους του ΕΤΠ οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέοι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, καθώς και εκτός εκπαίδευσης και κατάρτισης (NEETs).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, εφεξής για κάθε έναν ωφελούμενο που θα εγκρίνεται για χρηματοδότηση από το ταμείο, θα ωφελείται πρόσθετα και ένας νέος που ανήκει στην κατηγορία των ΝΕΕΤs.

Σημαντικό εργαλείο για να αξιοποιηθούν οι ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού, σημειώνει το υπουργείο, θα αποτελέσει το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το οποίο σε πραγματικό χρόνο παρέχει στοιχεία των απολυμένων ανά κλάδο, επιχείρηση και γεωγραφική περιοχή.

Σημειώνεται, ότι με βάση τον παλαιό κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την παγκοσμιοποίηση, έχει ήδη υλοποιηθεί επιτυχώς πρόταση του υπουργείου Εργασίας που αφορούσε τους 642 απολυμένους της εταιρείας ALDI με αρχικό ποσό προϋπολογισμού 4.490.000 ευρώ εκ των οποίων επωφελήθηκαν τελικά 464 απολυμένοι με συνολική τελική δαπάνη 2.900.000 ευρώ, καθώς κάποιοι εξ’ αυτών βρήκαν άμεσα νέα θέση εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...