Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Απεργίες με καθολική μυστική ψηφοφορία


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


O ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) έκανε την εξής δήλωση:

Η επί  δεκαετίες ομηρία της κοινωνίας  από την κατάχρηση των συνδικαλιστικών  δικαιωμάτων σε κρατικομονοπωλιακούς τομείς  -που πληρώνουν ταλαιπωρούμενα τα εκατομμύρια των πολιτών που δεν έχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για να μετακινηθούν, ηλεκτροδοτηθούν κ.λπ.- πρέπει να σταματήσει οριστικά. Για να συμβεί αυτό η λύση είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις στους κρίσιμους αυτούς τομείς. Πρώτη και σημαντικότερη είναι η γενική καθιέρωση της καθολικής μυστικής ψηφοφορίας ως προϋπόθεσης για την κήρυξη απεργιών. Έτσι ώστε να προστατεύεται ισοδύναμα τόσο το δικαίωμα της απεργίας όσο και το δικαίωμα της εργασίας και να σταματήσουν οι απεργίες των μικρών μειοψηφιών (ακόμα και με 3%-4% πραγματική συμμετοχή).

Ταυτόχρονα  πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά το ιστορικά αποτυχημένο μοντέλο λειτουργίας  του τομέα των μέσων μαζικής  μεταφοράς στην Αθήνα, με την εισαγωγή του ανταγωνισμού όπου αυτό είναι  δυνατό. Πως μπορεί να γίνει αυτό με την καθιέρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων λειτουργίας (πως το κράτος διασφαλίζει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές με επιδότηση εισιτηρίων, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς και με τη θέσπιση δρακόντειων ποινών για τον πάροχο όταν αναίτια διακόπτονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) και την είσοδο και του ιδιωτικού τομέα στην παροχή των υπηρεσιών αυτών, θα έπρεπε να είναι σήμερα το αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης, αντί για τις αδιάφορες για τον μέσο πολίτη μικροκομματικές διαμάχες.

Δυστυχώς  όμως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ενώ η τρόικα αδιαφορεί για τις μεταρρυθμίσεις που δεν συνδέονται με τις εισπρακτικές της επιδιώξεις και αφορούν την εξυπηρέτηση και την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα πολίτη.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...