Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις συγχωνεύσεις στην ΕΡΤ και 9 ακόμη οργανισμούς

Τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων προκαλούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση» 10 κοινωφελών οργανισμών και φορέων του δημοσίου.

Πρόκειται για τις ανώνυμες εταιρείες : «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε.», «Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού Α.Ε.», «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε.», «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε.», «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε.», «Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων Α.Ε.», «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», «Ελληνικός Οργανισμός Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων Α.Ε.» και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου «Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)»και «Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ)».

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή μεθαύριο Πέμπτη 4 Αυγούστου, οι οργανισμοί αυτοί μπορεί «αν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό άμεσα ή έμμεσα ή αν επιδιώκουν παρεμφερή σκοπό ή για τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας τους

α) να καταργούνται, να συγχωνεύονται, να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών ή/και

β) να αποσπώνται από αυτά περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα σε άλλο νομικό πρόσωπο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 10 αυτοί φορείς είναι μόνο η αρχή δεδομένου ότι στην τροπολογία αναφέρεται ρητά ότι το ίδιο θα ισχύσει και «για άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιχορηγούνται τακτικά από κρατικούς πόρους ή το δημόσιο είναι κάτοχος του μετοχικού τους κεφαλαίου».

Σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στους οργανισμούς αυτούς έδωσαν συνέντευξη Τύπου όπου τόνισαν ότι «οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν έχουν σαν στόχο τον εξορθολογισμό και την καλύτερη λειτουργία αυτών των Οργανισμών και φορέων, αλλά την δραστική συρρίκνωσή τους, την παράδοση του έργου τους σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την άμεση ή έμμεση απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων».

Ο πρόεδρος του Συντονιστικού των σωματείων κ. Μανώλης Δανδουλάκης σημείωσε ότι«είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα επιχειρούν με μια τροπολογία που φέρνουν στη Βουλή μέσα στον Αύγουστο να καταργούνται, συγχωνεύονται ή να συρρικνώνονται φορείς και οργανισμοί που παράγουν κοινωφελές έργο» και έκανε λόγο για «κοινοβουλευτική και συνταγματική εκτροπή, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Παναγιώτης Καλφαγιάννης σημείωσε ότι «στο βωμό της άμεσης προώθησης των επιταγών της Τρόϊκας, η κυβέρνηση προχωρά και πάλι στην τακτική της παράκαμψης του Κοινοβουλίου, αφού με μία συνοπτική τροπολογία μέσα στον Αύγουστο, καταργεί, συγχωνεύει και συρρικνώνει 10 σημαντικούς κοινωφελείς Δημόσιους Οργανισμούς και φορείς, χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για σοβαρότατα ζητήματα, όπως τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες και το έργο τους, τι θα γίνει με την περιουσία τους, αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον για τους εργαζόμενους. Όλα αυτά τα παραπέμπει προς διευθέτηση εντός 9μήνου μετά την ψήφιση της τροπολογίας και μάλιστα με Υπουργικές αποφάσεις και παρακάμπτοντας ευθέως την Βουλή».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τροπολογία μέσα σε προθεσμία 9 μηνών από την ψήφισή της από τη Βουλή θα προσδιοριστεί το πλεονάζον ανά φορέα προσωπικό. «Ο προσδιορισμός γίνεται με απόφαση της αρμόδιας για το προσωπικό Γενικής Διεύθυνσης ή υπηρεσίας του διάδοχου φορέα μετά από σχετική μελέτη» αναφέρεται στη διάταξη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομέων δήλωσαν ότι «θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους αγώνες μας για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του κοινωνικού έργου των Οργανισμών και φορέων στους οποίους δουλεύουμε τόσα χρόνια, αλλά και για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και πρώτα - πρώτα των θέσεων εργασίας μας».

Για τον σκοπό αυτόν την Πέμπτη 4 Αυγούστου θα πραγματοποιήσουν απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις στους χώρους εργασίας τους και συγκέντρωση στις 12.00 στη Βουλή, ενώ αύριο Τετάρτη 3 Αυγούστου θα επισκεφθν για ακόμα μία φορά τα κόμματα, προκειμένου να απαιτήσουν την καταψήφιση της τροπολογίας, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάθεσή της.

Παράλληλα, όπως δήλωσαν, θα προσφύγουν και σε κάθε ένδικο μέσο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν «την Συνταγματική και Κοινοβουλευτική εκτροπή που επιχειρεί για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση με την επίμαχη τροπολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...