Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Δράμα: Υπογράφηκε η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση

Στη γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ υπεγράφη η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, βάσει του πρόσφατου νόμου.

Προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% από την 1η Ιανουαρίου και για την επόμενη διετία.Η σύμβαση υπογράφτηκε ανάμεσα στην επιχείρηση και τους 120 εργαζόμενους της στις 29 Δεκεμβρίου και ήδη βρίσκεται στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για γνωμοδότηση.

Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι στο επόμενο διάστημα τέτοιες συμβάσεις θα υπογράψουν δεκάδες άλλες εταιρείες στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και το Κιλκίς.

Στη συνοδευτική αιτιολογική έκθεση υποστηρίζεται ότι «η μείωση των αποδοχών κατά 9% κρίθηκε ότι είναι εύλογη για να αποφευχθεί η αύξηση τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας στις νέες συνθήκες της αγοράς» (αύξηση ΦΠΑ, σκληρός ανταγωνισμός, μείωση τζίρου).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ Χριστόφορος Σεβαστίδης ανέφερε πως η υπογραφή της σύμβασης, με την οποία «οι περίπου 120 εργαζόμενοι συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα», δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης, η οποία μάλιστα προβλέπεται να κλείσει τη χρήση 2010 με κερδοφορία.

«Η συμφωνία υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο. Πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση τής λειτουργίας της στις νέες, δύσκολες, συνθήκες τής αγοράς. Με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στη ΝΕΟΓΑΛ ήταν ούτως ή άλλως αρκετά υψηλό, πλησιάζοντας τα 30.000 ευρώ, οπότε ακόμη και μετά τη μείωση, οι μισθοί δεν είναι χαμηλοί», υποστήριξε ο κ. Σεβαστίδης.

«Η υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης από τη ΝΕΟΓΑΛ, που μειώνει κατά 9% όλες τις αποδοχές, επικαλούμενη λόγους ανταγωνιστικότητας και η συνεργία των εργοδοτικών συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταρρίπτει όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και αποδείχνει ότι η δραστική μείωση των μισθών απειλεί όλους τους εργαζόμενους», σχολιάζει το ΚΚΕ.


Ανακοίνωση του ΣΥΝ για την επιχειρησιακή σύμβαση στη ΝΕΟΓΑΛ
Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μην επιτρέψουν την απόλυτη φτωχοποίηση των εργαζομένων και να ακυρώσουν στην πράξη τον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης μη βάζοντας την υπογραφή τους σε οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει μειώσεις των μισθών, καλεί όλα τα συνδικάτα ο ΣΥΝ, με αφορμή την υπογραφή της πρώτης ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στην εταιρεία ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα.

Στη σχετική δήλωσή του ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόσφατο αντεργατικό της νόμο άναψε το πράσινο φως στις επιχειρήσεις είτε απειλώντας τους εργαζόμενους με απολύσεις, είτε με τη συμφωνία εργοδοτικών ή κυβερνητικών συνδικαλιστών, να προχωρούν σε μειώσεις μισθών και να μετατρέπουν σε κόλαση τους εργασιακούς χώρους. Πολλές μάλιστα επιχειρήσεις θεωρώντας ότι «τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε - έξι», παρ' ότι είναι κερδοφόρες, προχωρούν αυθαίρετα σε μειώσεις μισθών κάτω και από τον κατώτερο εγγυημένο μισθό και χωρίς καν συμφωνία του αρμόδιου συνδικάτου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...