Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Μειώσεις ως 10% στις υψηλές συντάξεις

 Μειωμένες από 3% ως 10% θα είναι στο εξής όλες οι συντάξεις του Δημοσίου, του ΙΚΑ και όλων των ασφαλιστικών ταμείων που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ τον μήνα καθώς πλέον παρακρατείται ο νέος ΛΑΦΚΑ, ο οποίος τρέχει από την 1η Αυγούστου.

Τoν «γρίφο» της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) επιχειρεί να λύσει η νέα εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης μετά το κομφούζιο που δημιουργήθηκε με την πρώτη εγκύκλιο και την εφαρμογή του μέτρου για τις συντάξεις του Δημοσίου και άλλων Ταμείων του μηνός Σεπτεμβρίου που προκαταβλήθηκαν από τον Αύγουστο.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας και τέκνων όπου η σύνταξη του τεθνεώτος δεν απονέμεται ολόκληρη. Παρά ταύτα η παρακράτηση της εισφοράς έγινε στο συνολικό ποσόν της σύνταξης. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι όσα ποσά παρακρατήθηκαν- ως τώρα- με διαφορετικό τρόπο «θα συμψηφισθούν με την παρακράτηση των συντάξεων του Οκτωβρίου ή θα επιστραφούν κατά περίπτωση».

Σε πολλά Ταμεία τον Αύγουστο δεν παρακρατήθηκε η νέα εισφορά καθώς οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να εφαρμόσουν τη νέα ρύθμιση.

Η νέα εγκύκλιος επαναλαμβάνει τα ποσοστά παρακράτησης της εισφοράς και διευκρινίζει πως εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, όπως και όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη ως παθόντες εν υπηρεσία.

Για τις ειδικές περιπτώσεις προβλέπονται τα εξής:

Οι μεγάλες μειώσεις- από λάθος- που έγιναν σε αρκετές περιπτώσεις συντάξεων του Σεπτεμβρίου, οι οποίες καταβάλλονται τον Αύγουστο, οδήγησε πολλούς συνταξιούχους στις υπηρεσίες του Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και ασφαλιστικών ταμείων, όπου ζητούσαν διευκρινίσεις 
Στους διπλοσυνταξιούχους θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων για τον υπολογισμό της εισφοράς.

Στην περίπτωση συνταξιούχου του Δημοσίου ο οποίος λαμβάνει επιπλέον και σύνταξη εκ μεταβιβάσεων (χηρείας κ.λπ.) θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των δύο συντάξεων, δηλαδή και το ποσοστό 25% κατά το οποίο είναι μειωμένη η δεύτερη σύνταξη (χηρείας).

Εφόσον τη σύνταξη εκ μεταβιβάσεως δικαιούνται περισσότερα του ενός άτομα (χήρα και τέκνα), τότε το ποσόν της παρακράτησης θα προσδιορίζεται με βάση το συνολικό ποσόν της σύνταξης που μεταβιβάζεται και στη συνέχεια θα επιμερίζεται αναλόγως στους δικαιούχους. Ειδικότερα στην εγκύκλιο προβλέπεται επιστροφή αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών στις περιπτώσεις που έγιναν λάθος υπολογισμοί. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Επειδή η ΕΑΣ παρακρατήθηκε για πρώτη φορά από τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου 2010, τα αντίστοιχα ποσά για τον μήνα Αύγουστο 2010 θα παρακρατηθούν σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη του μηνός Σεπτεμβρίου 2010. Επιπλέον ποσά ΕΑΣ τα οποία παρακρατήθηκαν για πρώτη φορά από τις συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2010, επειδή ο υπολογισμός τους διενεργήθηκε διαφορετικά από τα οριζόμενα στο έγγραφο αυτό, συμψηφίζονται με το ποσόν της παρακράτησης από τη σύνταξη μηνός Οκτωβρίου 2010 ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση».

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι το ποσόν του φόρου στις συντάξεις θα υπολογιστεί αφού προηγηθεί η παρακράτηση. 

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...