Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Οργή προκάλεσαν δηλώσεις του Γ.Παναγόπουλου για μνημόνιο και μελλοντικές απεργίες

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο συνέντευξής του στο πρακτορείο Reuters.

Οι αναφορές που προκάλεσαν αιχμηρά σχόλια και οργισμένες αντιδράσεις ήταν το «δεν υπάρχει σχέδιο για γενική απεργία για το αμέσως επόμενο διάστημα» και κυρίως το ότι «σκληρές πολιτικές, αυτές που προβλέπονται στο μνημόνιο, εφαρμόστηκαν και ορατές πολιτικές εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν».

Η ΓΣΕΕ έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της ότι πρόκειται για προσωπική άποψη του προέδρου και όχι της Συνομοσπονδίας. Τονίζει μάλιστα ότι η θέση του οργάνου της ΓΣΕΕ είναι ότι «η αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων πρέπει να είναι ενωτική και αντιμνημονιακή, μέχρι την ανατροπή του ''συμβολαίου της εξαθλίωσης"» και «ότι ο αγώνας για την ανατροπή του καθεστώτος τυραννίας της τρόικας είναι διαρκής».

Για πλήρη διαστρέβλωση της θέσης του για το μνημόνιο και για τη χρήση του «όπλου» της Γενικής Απεργίας, μιλά ο Γ.Παναγόπουλος, ωστόσο προσθέτει ότι «η διαφωνία μου με το μνημόνιο δε σημαίνει ότι υποχρεούμαι να συμφωνήσω ότι υπάρχει ορατή εναλλακτική κυβερνητική λύση».

Ο «κυβερνητικός συνδικαλισμός μεταλλάσσεται και σε μνημονιακό συνδικαλισμό» το σχόλιο της των αριστέρων της Συνομοσπονδίας.

Η ανακοίνωση του Γ.Παναγόπουλου

Με γενικούς τίτλους «γενικές απεργίες έγιναν και θα γίνονται όσο εξακολουθούν πολιτικές λιτότητας» και ότι «στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι» ο Γιάννης Παναγόπουλος απαντά στα σχόλια που ακολούθησαν την δημοσιοποίηση αποσπασμάτων της συνέντευξής του:

«Με έκπληξη και οργή είδα δημοσιεύματα που αναπαράγοντας «συμπυκνωμένη» συνέντευξή μου που δημοσίευσε το Πρακτορείο Reuters την ερμηνεύουν κατά το δοκούν με αποκορύφωμα την πλήρη διαστρέβλωση της θέσης μου για το μνημόνιο και τη χρήση του «όπλου» της Γενικής Απεργίας».

»Ακόμα και από τη δημοσίευση του «συμπυκνωμένου» κειμένου η διατύπωση είναι σαφής «.. Σκληρές πολιτικές, αυτές που προβλέπονται στο μνημόνιο εφαρμόστηκαν και ορατές πολιτικές εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν». H διαφωνία μου με το μνημόνιο δε σημαίνει ότι υποχρεούμαι να συμφωνήσω ότι υπάρχει ορατή εναλλακτική κυβερνητική λύση».

»Επειδή ο δημόσιος διάλογος κινείται στο δίπολο «μνημόνιο ή όχι «μνημόνιο» καλό είναι να μην θεωρούν κάποιοι ότι μπορεί ν’αντικατασταθεί με το εφεύρημα «Μνημόνιο ή Γενική Απεργία». Το μνημόνιο συνιστά πολιτικό σχέδιο με το οποίο διαφωνώ, η Γενική Απεργία συνιστά κοινωνική δράση καταγγελίας, διαμαρτυρίας, διεκδίκησης την οποία θα εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε όταν τα συλλογικά όργανα κρίνουν και αποφασίζουν».

»Η φράση μου «δεν έχει αποφασιστεί κάποια απεργία (Γενική) στο επόμενο χρονικό διάστημα» (η ερώτηση αφορούσε την 7η Οκτώβρη που απεργεί η ΑΔΕΔΥ) διαστρεβλώθηκε, είτε ότι δεν σχεδιάζονται καθόλου Γενικές Απεργίες είτε, από ένα δημοσιογράφο, ο οποίος χρησιμοποιεί μάλιστα υβριστικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς ότι, ''δε χρειάζονται απεργίες''».

»Υπενθυμίζω ότι οι ηγεσίες των συνδικάτων δεν εκλέγονται για να κυβερνούν τη χώρα αλλά για να προασπίζουν τα δικαιώματα της μισθωτής εργασίας. Στα συνδικάτα προτείναμε εναλλακτικές λύσεις για την οικονομία και την κοινωνία πέραν της λογικής των μονόδρομων. Όμως επαναλαμβάνω δεν κυβερνάμε τη χώρα.»

»Καλώ και παρακαλώ κάθε καλοπροαίρετο δημοσιογράφο να διαβάσει και το πλήρες κείμενο της συνέντευξής μου για να βγάλει συμπεράσματα ως προς τη στόχευση αυτών των δημοσιευμάτων.» καταλήγει η ανακοίνωση του Γ.Παναγόπουλου.

Η ΓΣΕΕ διαχωρίζει τη θέση της

«Αναγκαία η ενωτική και αντιμνημονιακή δράση» είναι ο τίτλος της σχετικής ανακοίνωσης του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Ευάγγελου Μπουζούλα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Η δημοσιευθείσα άποψη του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου ότι ''τα μέτρα του Μνημονίου εφαρμόστηκαν και δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές προφανείς λύσεις'' είναι προσωπική και σε καμία περίπτωση δεν απηχεί τις θέσεις του οργάνου της ΓΣΕΕ».

»Ο εργατοϋπαλληλικός κόσμος παλεύει για την ανατροπή του Μνημονίου και δεν ταυτίζεται με ''εναλλακτικές'' και ''ισοδύναμες λύσεις'' που λέει η κυβέρνηση.»

»Είναι αδιανόητο να στοχοποιούνται οι εργαζόμενοι από υπεύθυνους σε θεσμικές συνδικαλιστικές θέσεις, όταν απολύονται εργαζόμενοι (Stage), Μετρό, Πολιτισμού κλπ ή όταν βάλλεται η κοινωνία από μέτρα αντεργατικά, αντιασφαλιστικά και αντικοινωνικά τα οποία απορρέουν από το Μνημόνιο.»

»Τουναντίον, η αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων πρέπει να είναι ενωτική και αντιμνημονιακή μέχρι την ανατροπή του ''συμβολαίου της εξαθλίωσης'', ώστε να αποτραπούν οι εκρήξεις της ανεργίας, της ακρίβειας και του υπέρογκου δανεισμού της χώρας μας.»

«Ο αγώνας για την ανατροπή από το καθεστώς τυραννίας της τρόικας, είναι διαρκής και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στη διαρκή αγωνιστική πάλη» καταλήγει ο κ. Μπουζούλας.

Πυρ και μανία η Αριστερά

Ο «κυβερνητικός συνδικαλισμός μεταλλάσσεται και σε μνημονιακό συνδικαλισμό» το σχόλιο της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, «αναφορικά με την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, η οποία με δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για απεργιακή κινητοποίηση στη χώρα μας και ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο Μνημόνιο, έχουμε να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις:

1. Το αξιοπρόσεκτο της δήλωσης δεν είναι τόσο για το εάν ή όχι θα πραγματοποιηθεί απεργιακή κινητοποίηση στο επόμενο διάστημα, αλλά είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στο εξωτερικό μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου ειδήσεων, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν πλέον παραιτηθεί από τις αρχικές τους αντιδράσεις απέναντι στο Μνημόνιο και έχουν προσχωρήσει σε λογικές εργασιακής ειρήνης.

2. Επιπλέον, πρόκειται για ένα απαράδεκτο μήνυμα, τόσο προς το εσωτερικό των συνδικάτων όσο και προς τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο Μνημόνιο και ότι θα πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα της παραίτησης, της ηττοπάθειας και της απαισιοδοξίας. Ζητά πρακτικά από το σ.κ. να απορροφηθεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους συνδικαλιστές να κλειδώσουν τη σκέψη τους, να ακινητοποιήσουν το μυαλό τους και να σταματήσουν τη δράση τους.

3. Το μήνυμα αυτό δεν πρόκειται να βρει πρόθυμους αποδέκτες εντός των συνδικάτων. Καθημερινά πια, εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από ιδεολογικές πολιτικές και παραταξιακές αναφορές, στέκονται όρθιοι μαχητές, όπου με αισιοδοξία και αξιοπρέπεια δίνουν καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς τη μάχη απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία των απολύσεων και των κάθε είδους αυθαιρεσιών.

4. Για εμάς δεν χωρά άλλη καθυστέρηση. Ο κυβερνητικός και Μνημονιακός συνδικαλισμός δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα.

5. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τώρα με ευθύνη όλων μας, η συγκρότηση ενός νέου ριζοσπαστικού, ταξικού, ενωτικού και πλειοψηφικού ρεύματος, του μόνου ικανού να σταθεί αντίβαρο στην νεοφιλελεύθερη μνημονιακή λαίλαπα, να διαμορφώσει τώρα μια δυνατή κοινωνική άμυνα και να διεκδικήσει εναλλακτικές λύσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...