Τους τέσσερις μήνες αγγίζει η καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας εξαιτίας καθυστερήσεων στην έγκριση των τεχνικών δελτίων, που έχουν ήδη κατατεθεί.
Η μισθοδοσία αλλά και τα πάγια έξοδα του Φορέα βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», καθώς δεν έχει προχωρήσει η σχετική έγκριση και δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις που εξαρτώνται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί επιβεβαίωση για τα μέλη των Φορέων Διαχείρισης που διεκδικούν τα τελευταία χρόνια την ένταξη των πάγιων εξόδων τους στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι σε ευρωπαϊκά προγράμματα.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείριση Λίμνης Παμβώτιδας Πέτρο Τσουμάνη, παρά τις καθυστερήσεις πληρωμής, το προσωπικό του Φορέα συνεχίζει να εργάζεται με ζήλο.
Όμως, δεν παύει να αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα, καθώς δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν και πολλές παράλληλες δράσεις, όπως η φύλαξη και οι μετακινήσεις του προσωπικού.«Δεν γίνεται και να μην πληρώνεσαι και με δικά σου έξοδα να προσπαθείς να καλύψεις τις πάγιες ανάγκες του Φορέα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουμάνης.Οι καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά την ανάγκη ένταξης τους στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να είναι διασφαλισμένη η λειτουργία τους. Αυτό άλλωστε, αποτελεί και βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν οι Φορείς να αποδώσουν τον στόχο τους, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δύο δράσεις για τη λίμνη
Αν και τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν μείζον θέμα για τον Φορέα Διαχείρισης, η έγκριση δύο σημαντικών μελετών από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το οικοσύστημα της λίμνης προκαλεί ικανοποίηση.
Δύο δράσεις για τη λίμνη
Αν και τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν μείζον θέμα για τον Φορέα Διαχείρισης, η έγκριση δύο σημαντικών μελετών από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το οικοσύστημα της λίμνης προκαλεί ικανοποίηση.
Ο λόγος για την δημιουργία Οικολογικού Πάρκου και τη φυσική επανασύνδεση των πηγών Σεντενίκου με τη λίμνη. Στόχος των δύο μελετών είναι η επαναφορά του λιμναίου οικοσυστήματος στην αρχική του κατάσταση και η βελτίωση της ποιότητας των υδάτων.Σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη, το Οικολογικό Πάρκο, που προβλέπεται να διαμορφωθεί στην περιοχή Κατσικάς, περιλαμβάνει λιμνοδεξαμενές, περιπατητικούς διαδρόμους και ειδική δενδροφύτευση για να προσελκυθούν είδη ορνιθοπανίδας.
Η δεύτερη μελέτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της οριοθέτησης στην περιοχή της Αμφιθέας, όπως σημείωσε ο κ. Τσουμάνης.Το ανάχωμα που έχει δημιουργηθεί σήμερα δεν επιτρέπει την μελέτη της περιοχής, και για αυτό μέσα από την μελέτη θα γίνει προσπάθεια σύνδεσης των πηγών με τη λίμνη. Ο τρόπος σύνδεσης θα αποφασιστεί μετά τη σχετική ολοκλήρωση της μελέτης, υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.
Με αφορμή, μάλιστα, απόφαση κατοίκων των Λογγάδων να πραγματοποιήσουν ομαδική προσφυγή για την υπόθεση της οριοθέτησης της λίμνης, ο κ. Τσουμάνης τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση που διαιωνίζεται από το 2004.«Δεν μπορούμε να μιλάμε για προστασία της λίμνης, όταν δεν έχουμε σαφή όρια της λίμνης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ